X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/07/2019 |  11:27 | Izvor: SRNA

Počeo sastanak na nivou ministara inostranih poslova

U Sarajevu je danas počeo sastanak ministara inostranih poslova zemalja članica Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi na kojem će biti riječi o regionalnom povezivanju kao preduslovu za održivi razvoj, te regionalnim i evropskim integracionim procesima.
Sarajevo: Sastanak ministara inostranih poslova - Foto: SRNA
Sarajevo: Sastanak ministara inostranih poslovaFoto: SRNA

Sastanak, čiji je domaćin ministar inostranih poslova BiH u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak, održava se u hotelu "Holidej", a po završetku ovog skupa biće objavljeno saopštenje za javnost.

Sastanku, između ostalih, prisustvuju ministri spoljnih poslova - Srbije Ivica Dačić, Bugarske Ekaterina Zaharieva, Rumunije Marija Magdalena Grigore i Turske Mevlut Čavušoglu, državni sekretari u ministarstvima inostranih poslova - Crne Gore Zoran Јanković, Slovenije Dobran Božić i Hrvatske Zdravka Bušić, kao i generalni sekretar RCC-a Majlinda Bregu i direktor za Zapadnu Evropu, zapadni Balkan i Tursku u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelina Ajhorst.

Na sastanku ne učestvuju predstavnici Albanije i samoproglašenog Kosova.

Ovaj ministarski sastanak prethodi Samitu SEECP-a, koji će biti održan sutra na Јahorini, i kojim će biti okončano predsjedavanje BiH ovom regionalnom inicijativom pod motom "Bolja povezanost za bolji život".

Sutrašnja plenarna sesija šefova delegacija učesnica Samita SEECP-a biće održana u hotelu "Termag", a uvodna obraćanja imaće predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović.

Na ovom skupu očekuje se usvajanje Agende Samita SEECP-a, obraćanje šefova delegacija zemalja učesnica samita, kao i usvajanje zajedničke deklaracije.

BiH je svoje drugo predsjedanje SEECP-om preuzela u aprilu 2018. godine od Slovenije.

Regionalna inicijativa SEECP pokrenuta je 1996. godine u Sofiji s ciljem jačanja regionalne saradnje, bezbjednosti i stabilnosti.