latinica  ћирилица
08/07/2019 |  12:34 ⇒ 13:48 | Autor: SRNA

Pašalić: Vlada će se opredijeliti u vezi sa pružanjem pomoći poljoprivrednicima

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da lokalne zajednice formiraju komisije za procjenu štete u vezi sa nedavnim vremenskim nepogodama, te da će se Vlada, na osnovu njihovih izvještaja, opredijeliti da li će i na koji način pomoći oštećenim poljoprivrednicima.
Boris Pašalić - Foto: SRNA
Boris PašalićFoto: SRNA

Pašalić je rekao da će konačne podatke i iznose u vezi s tim imati tek u oktobru, s obzirom da će u međuvremenu, najvjerovatnije, na usjevima i objektima biti još štete od grada i drugih nepogoda. 

- Ti podaci se uvijek zbrajaju na kraju godine, a Vlada je i do sada pomagala kada je bilo štete od grada, posebno na objektima - naveo je Pašalić, podsjećajući da su prve štete od grada, pa i poplava, ove godine zabilježene u aprilu.

On je objasnio da nadoknadu štete prvenstveno vrše osiguravajuće kuće, te da je nemoguće obezbijediti novac za sve nepogode i štetu u lokalnim zajednicima. 

- Mi poljoprivrednicima pomažemo upravo ulaganjem u sisteme za sprečavanje štete, poput davanja subvencija za podizanje protivgradnih mreža, ali i premija za osiguranje usjeva. Osiguravanje proizvodnje je najbolji način prevencije štete - poručio je Pašalić.

On je naglasio da Srpska zbog klimatskih promjena u posljednje vrijeme ima brojne probleme sa sušama, gradom, olujama, mrazom...

Direktor preduzeća "Protivgradna preventiva Srpske" Tihomir Dejanović rekao je danas da su radnici te firme u pojačanom dežurstvu i da će dejstvovati ukoliko to bude potrebno.

On je naveo da je na područjima Republike Srpske zahvaćenim olujnim nevremenom tokom jučerašnjeg dana ispaljeno ukupno 106 protigradnih raketa.