latinica  ћирилица
08/07/2019 |  12:34 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Dodik: Tači samo želi da skrene pažnju na sebe

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za RTRS da je Kosovo pozvano na Samit Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, koji će u naredna dva dana biti održan u BiH, u formatu koji je predviđen za takve sastanke, te da ga ne zanimaju "osjećaji" predsjednika samoproglašenog Kosova Hašima Tačija.

- Kosovo nije priznato kao zemlja od strane BiH, kao i još nekoliko zemalja koje funkcionišu u okviru sporazuma o jugoistočnoj Evropi, kao što su Rumunija i Grčka. U tom pogledu BiH, Srbija, ali i Kosovo su pristali, te je ranije dogovoreno da se tretira i poziva na "lično" i da u fus noti piše da je to Priština i da nema nikakvih naznaka da je to neka samostalna država - istakao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodao, da je Tači u okviru jednog takvog formata bio i pozvan.

- To što njega vrijeđa, šta ja da radim? Јa nisam ovdje zadužen za socijalna pitanja na međunarodnom planu. Njegova ozlojeđenost često ide dotle da negativno pominje Republiku Srpsku i, naravno, da ne može očekivati da mi imamo pozitivan odnos prema svemu tome - naveo je Dodik.

Istakao je da, dok god Priština i Beograd ne riješe probleme, to za nas ostaje pitanje za koje BiH neće dati saglasnost za bilo kakvo kretanje Kosova ka nekim međunarodnim institucijama.

- To je svima jasno - poručio je Dodik.

- On je našao način da se na ovaj način obračunava. On je na ovaj način želio da skrene pažnju i, evo, skrenuo je. Nemam nikakav osjećaj povodom toga, da li dolazi ili ne. Možda će mi biti lakše kad nije tu - zaključio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.