X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/07/2019 |  12:44 ⇒ 14:19 | Izvor: RTRS

Dodik: U fokusu potreba da se razgovara o stabilizaciji i učvršćivanju mira

Predsjedništvo BiH, danas i sutra, domaćin je Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi.

 Urgentne tačke su pitanje razgovora na relaciji Beograd - Priština, kao i činjenica da u BiH još uvijek nije uspostavljena struktura SM...

Članovi Predsjedništva BiH sastaće se sa danas sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

- Centralni događaje će biti na Јahorini gdje će se razgovarati o formatu predsjednika država članica Savjeta za saradnju u jugoistočnoj Evropi ili šefova delegacija vlada o tome šta smo uradili u prošloj godini i šta bi mogli biti ciljevi u narednom periodu - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naglasio da je proces saradnje već ranije uspostavljen i da je BiH ove godine bila predsjedavajuća, kao i da je ovo završni sastanak predsjedavanja.

- Želimo da sagledamo šta je sve do sada urađeno, a toga je bilo veoma malo. Mnoge zemlje članice su prolazile kroz izbore, tako da nije bilo moguće raditi na konkretnih stvarima. Ali, pokrenuto je nekoliko važnih inicijativa vezanih za saradnju u pogledu očuvanja mira i saradnju na ekonomskom planu - naglasio je Dodik. 

Predsjedavajući Predsjedništva podsjetio je za RTRS, da će u fokusu ostati potreba da se razgovara o stabilizaciji i učvršćivanju mira u regionu.

- Urgentne tačke su pitanje razgovora na relaciji Beograd - Priština, kao i činjenica da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije uspostavljena struktura Savjeta ministara onako kako to traže izborni rezultati - rekao je Dodik.

 

Dodik smatra da je neizborom Savjeta ministara, zbog opstrukcija, BiH dovedena u situaciju da gotovo svi regionalni, pa i evropski procesi stoje.

- Moraćemo da objašnjavamo zašto je to baš tako. Kada su članovi Predsjedništva boravili u Turskoj i pozvali predsjednika /Redžepa Tajipa/ Erdogana da dođe, on je rekao da bi bilo dobro da se u BiH formira vlast. Sada ćemo mu reći da to još nismo uspjeli - rekao je on.

Ocijenivši važnim dolazak Erdogana u BiH, Dodik je naglasio da će se na bilateralnoj osnovi sa njim razgovarati o pitanjima koja su pokrenuta u Ankari i sporazumu o slobodnoj trgovini koji još nije ratifikovan od parlamenta BiH koji i ne radi.