latinica  ћирилица
08/07/2019 |  13:06 ⇒ 15:58 | Autor: SRNA

Dačić: Zamislite kada bi Srbija sada potpisala jedan takav sporazum sa Srpskom

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić konstatovao je danas u Sarajevu da Priština i Tirana potpisivanjem sporazuma o ujedinjavanju i koordinisanju svojih spoljnih politika, koji uključuje i zajedničke ambasade, rade na stvaranju "velike Albanije".
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić) - Foto: TANЈUG
Ivica Dačić (Foto: Dragan Kujundžić)Foto: TANЈUG

Dačić je, u obraćanju na sastanku ministara inostranih poslova Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi /SEECP/, podsjetio da je ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli tim povodom rekao da sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici predstavlja Albaniju i samozvano Kosovo kao jednu naciju.

- Šta još treba da se nacrta, da neko ne želi da vidi da je u pitanju stvaranje `velike Albanije`? Zamislite kada bi Srbija sada potpisala jedan takav sporazum sa Republikom Srpskom? Da li je to onda narušavanje teritorijalnog integriteta BiH ili nekih interesa? Vjerovatno bi to svi osudili - rekao je Dačić novinarima.

On je rekao da je SEECP jedna od starih regionalnih organizacija koja obuhvata sve zemlje Јugoistočne Evrope i da je 2014. godine na samitu u Bukureštu donesena odluka da, u skladu sa dogovorom iz Brisela o regionalnom predstavljanju, bude omogućeno učešće Kosovu u ovom procesu pod uslovima koji su dogovoreni tim sporazumom.

Dačić je naveo da se Srbija saglasila da Kosovo učestvuje u SEECP-u, ali da oni više neće da budu sa zvjezdicom i fus notom, što im ranije nije smetalo, prenio je N1.

- Kosovo je bilo zahvalno Srbiji. Sada uslovi pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvjezdicom i fus notom. Problem je ovdje u tome što oni nikada neće da ispoštuju nijedan dogovor koji se postigne. Većina zemalja je izrazila žaljenje zašto su odsutni. Nije im smetalo 2015. u Albaniji, sada im smeta u BiH - istakao je Dačić.

On je naveo da ispred svakog od ministara piše ime glavnog grada i da nema zastava niti imena zemalja.

- Zašto oni to rade prema BiH? Što nisu prošle godine odbili da učestvuju u Sloveniji? Što nisu odbili da idu u Albaniju? Što su sada otišli u Poznanj? Oni to ne smiju da rade pred nekima iz EU, ali mogu da se ljute na BiH i da vrše pritisak da BiH prizna Kosovo. Što se ne ljute na Rumuniju? - pita Dačić, ističući da je Srbija bila veoma konstruktivna prema Prištini.

U radu sastanka u Sarajevu učestvuju i ministri inostranih poslova BiH Igor Crnadak i Turske Mehmet Čavušoglu, te visoke delegacije učesnica SEECP-a: Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije.

Sastanku prisustvuju i predstavnici EU i Savjeta za regionalnu saradnju, dok su svoj dolazak u BiH otkazale delegacije Albanije i samozvanog Kosova.

Sastanak prethodi Samitu na nivou predsjednika, koji će sutra biti održan na Јahorini, a kojim će biti završeno predsjedanje BiH SEECP-om.