latinica  ћирилица
08/07/2019 |  15:25 ⇒ 15:25 | Autor: SRNA

Književnoj zadruzi SNV iz Podgorice nagrada sajma knjiga u Andrićgradu

Specijalna nagrada Sajma knjiga u Andrićgradu pripala je ove godine Književnoj zadruzi Srpskog narodnog vijeća iz Podgorice i Fondaciji "Grupa sever" za knjigu "Istraga predaka" Ivana Negrišorca.
Andrićgrad - Foto: RTRS
AndrićgradFoto: RTRS

Riječ je o knjizi eseja i pjesama koje je autor sabrao, a koja umnogome pojašnjava srpsko pitanje u Crnoj Gori i na njega daje pregršt odgovora, saopštno je iz Srpskog narodnog vijeća iz Podgorice.

U uvodnoj riječi pisac Milan Ružić rekao je da se kroz ovu knjigu vidi da su Srbi u Crnoj Gori mnogo toga dali integralnoj srpskoj kulturi.

- Svi do jednog imaju riječi čijim izgovaranjem kupuju torbe u kojima nose svoje glave kojima će platiti kusur tih riječi. Knjiga Ivana Negrišorca je ukoričena Crna Gora u svoj svojoj kulturno-umjetničkoj, političkoj i istorijskoj veličini, i njena suzopisana i oplakana sudbina - rekao je Ružić.

Književnik i književni kritičar Selimir Radulović naglašava da knjiga predočava žalosnu crnogorsku i srpsku priču koja se razvija saglasno modelu totalnog obrta, katastrofe.

- Od istrage poturica i borbe za očuvanje vlastitog identiteta, naroda i države, došlo se do radikalizovanog oblika duha samoporicanja, do istrage predaka, do obračuna sa njima i preinačenja njihovog zavjeta - rekao je Radulović.

Književnik Budimir Dubak istakao je da je ukupno djelo Negrišorca jedinstveno u srpskoj književnosti, u skoro svim žanrovima.

- Negrišorac kaže da je treći svjetski rat već počeo, ali o njemu još nemamo jasnu predstavu. Prije svega, zato što je to prikriveni rat u kome protivnici iscrpljuju trećeg - istakao je Dubak.

Autor eseja i pjesama bilježenih duže od tri decenije Ivan Negrišorac kaže da je knjiga nastala u teškoj muci koju svi proživljavaju, a naročito pravi Crnogorci.

- Ko nas tjera da srpsko zajedništvo rasturamo i zašto na to pristajemo? Potrebno je da mirno, eliminišući autodestruktivne priče, razumijemo istorijske procese i promjene u svijesti ljudi. Njegoš nije imao dileme ko je - rekao je Negrišorac.

On je istakao da je potrebno vratiti se njegovoj poziciji, organizovati se u njegoševskom pokretu otpora, jer je to spasonosno.

Nakon promocije ove knjige, publika je na Teslinom trgu u Andrićgradu imala priliku da prisustvuje događaju "Srpsko veče", u okviru koga je Srpsko pjevačko društvo "Svetosavnik" iz Podgorice, uz besjede nekoliko istaknutih književnika Ivana Negrišorca, Selimira Radulovića, Milice Bakrač i Budimira Dubaka, obradovalo okupljene starim srpskim pjesmama koje su bile prirodan nastavak promocije knjige "Istraga predaka".

Na Sajmu knjiga u Andrićgradu za izdavački poduhvat godine u Republici Srpskoj, priznanje je pripalo Zavodu za izdavanje udžbenika i nastavnih sredstava iz Istočnog Sarajeva za djelo "Knjiga Petra Kočića" priređivača Duška Pevulje.

Ista nagrada za Srbiju pripala je Institutu za srpsku kulturu Priština-Leposavić za knjigu "Kosovo i Metohija u politici velikih sila 1896-1908" Vesne Zarković.