latinica  ћирилица
08/07/2019 |  15:46 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

Sindikati ŽRS najavili krivične prijave protiv odgovornih za višemilionske štete

Predstavnici šest od osam sindikalnih organizacija u Željeznicama Republike Srpske, najavili su da će iduće sedmice podnijeti prijave protiv odgovornih lica za nesavjesno poslovanje i nanesenu višemilionsku štetu kada je riječ o isplati toplog obroka i regresa radnicima. Ovo je jedan je od zaključaka sa današnjeg tematskog sastanka sindikata. U Upravi preduzeća kažu da će sindikalnim organizacijama odgovoriti nakon prijema njihovih zahtjeva, odnosno kada budu upoznati o sadržaju.

Na spisku sindikata ŽRS je veći broj lica odgovornih za nastalu štetu u Željeznicama. Odbili su, kažu, da im topli obrok i regres isplaćuju akontativno i knjiže kao obavezu, ali su to ipak uradili nakon sudskih presuda. Sve se moglo izbjeći i zbog toga, odlučni su sindikalci, neko mora odgovarati.

- Potrošeno je nekoliko miliona maraka bespotrebno kroz sudske i advokatske troškove i takse, a mi sad podnosimo krivičnu prijavu za razna krivična djela, zloupotrebu službenog položaja, nesavjesno poslovanje. Iduće sedmice ćemo predati tu krivičnu prijavu - rekao je predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković.

Sindikati traže i dodatnih pet dana za izjašnjavanje o Pravilniku o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i prolongiranje do daljnjeg Pravilnika o nagrađivanju radnika, dok se ne završi sistematizacija i kolektivni ugovor. Ne odustaju ni od povećanja plata i kažu da ne isključuju ni proteste, ali i podršku drugih sindikata.

- Istrajaćemo na povećanju plate, a ne da dobijamo neku vrstu stimulacije, jednokratne pomoći. Tražimo da povećanje plate bude adekvatno svim zaposlenim, da se primijeni kroz pravilnik o radu, a u budućnosti kroz kolektivni ugovor - istakao je Goran Čamdžić iz Sindikata OŠV.

Dok čekaju odgovor iz Uprave, sindikalci upozoravaju na masovno napuštanje, odnosno masovan odlazak, radnika. Kažu da odlaze mašinovođe, otpravnici, električari, bravari i od uprave traže da objelodani te podatke.

Na zaključke i namjere sindikata, iz uprave preduzeća nema komentara. Poručili su da će njihovu opravdanost razmatrati kada ih dobiju i zvanično. Sindikati kažu da je vremena za pregovore sve manje, jer već u petak najavljuju sastanak sa predstavnicima Konfederacije sindikata o daljim koracima.