X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/07/2019 |  16:00 ⇒ 19:58 | Izvor: SRNA

Stupar: Ni danas ne znam gdje su kosti ubijenog strica

U nastavku suđenja generalu Atifu Dudakoviću i još 15 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločina nad Srbima na području Krajine 1995. godine, svjedok Tužilaštva BiH Duško Stupar rekao je da je nakon rata čuo da je njegov stric Rade /81/ ubijen u selu Vođenica nakon ulaska jedinica Petog korpusa, te da njegove kosti nikada nije pronašao.

Stupar je rekao da su zbog granatiranja, mještani Vođenice i okolnih sela, u opštini Bosanski Petrovac, 14. septembra 1995. u kolonama krenuli prema Sanskom Mostu gdje se nalazila srpska vojska.

- Јa sam tada bio na ratištu, a moj otac i supruga su, sa još nekim mještanima, iz Vođenice krenuli prema Sanskom Mostu. Sreo sam ih u selu Suvaja gdje je bilo još naših vojnika koji su tražili članove svojih porodica - naveo je Stupar.

Svjedok je rekao da je slabo pokretni i gluvonijemi stric Rade, koji je s njima živio, ostao u kući. Kada je 1999. godine prvi put došao u Vođenicu, Stupar je naveo da mu je kuća bila devastirana, a neke u selu i zapaljene.

On je dodao da je od mještana čuo da mu je stric ubijen, te da do danas ne zna gdje je zakopan, ni gdje su mu kosti, iako su on i njegova rodica davali krv za DNK analizu.

Tokom indirektnog ispitivanja odbrane, Stupar je rekao da nije tačno da je prije 2015. godine obaviješten da su pronađeni stričevi posmrtni ostaci i da ih on nije htio preuzeti.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i komandanata Petog korpusa takozvane Armije BiH za zločine protiv čovječnosti na području opština Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području opština Bihać i Cazin.

Osim Dudakovića, optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić zvani "Šiljo", Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Ale Hodžić zvani "Pumparica", Edin Domazet, Ejub Koženjić zvani "Ejko" i "Šeširdžija", Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Optužnica ih tereti za ubistvo više od 300 Srba, među kojima najviše civila, uglavnom starije životne dobi, kao i vojnika koji su se predali ili bili zarobljeni i na taj način onesposobljeni za borbu.

Tijela jednog broja žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za nekima od ubijenih još se traga.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine počinjene nad žrtavama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području opština Bihać i Cazin.

Predmet u odnosu na Aleta Hodžića je razdvojen, nakon što je Sud zaprimio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Nastavak suđenja zakazan je za 26. avgust