latinica  ћирилица
08/07/2019 |  18:43 ⇒ 20:59 | Autor: RTRS

Sastanak šefova diplomatija zemalja učesnica Samita Procesa za saradnju u ЈI Evropi

U Sarajevu je danas održan sastanak šefova diplomatija zemalja učesnica Samita Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi. Sutra počinje centralni događaj na Јahorini.

Šefovi država učesnica samita trebalo bi da razgovaraju o do sada urađenom i ciljevima za budućnost. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručuje da je potrebno razgovarati o stabilizaciji i učvršćivanju mira u regionu.

- Urgentne tačke su pitanje razgovora na relaciji Beograd - Priština, kao i činjenica da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije uspostavljena struktura Savjeta ministara onako kako to traže izborni rezultati - rekao je Dodik.

U BiH još nije formiran Savjet ministara u skladu sa izbornim rezultatima, i zbog toga su na ledu mnogi regionalni i evropski projekti. Dodik je rekao da je Predsjedništvo BiH usvojilo okvirni sporazum o saradnji sa Srbijom u kojem će biti definisano spajanje auto-puta. Članovi Predsjedništva razgovarali su sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Uoči sastanka, Dodik je rekao da je važan njegov dolazak u BiH i da će razgovarati o sporazumu o slobodnoj trgovini, koji još nije ratifikovala Palamentarna skupština BiH.

- Moraćemo da objašnjavamo zašto je to baš tako. Kada su članovi Predsjedništva boravili u Turskoj i pozvali predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana da dođe, on je rekao da bi bilo dobro da se u BiH formira vlast. Sada ćemo mu reći da to još nismo uspjeli - istakao je Dodik.

Ministri inostranih poslova, na prvom sastanku dvodnevnog samita nisu izbjegli temu nedolaska delegacije samoproglašenog Kosova i Albanije. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je da se u skladu sa Sporazumom o regionalnom predstavljanju samoproglašeno Kosovo obilježava sa zvjezdicom i fusnotom.

- Kosovo je bilo zahvalno Srbiji. Sada uslovi pod kojima oni učestvuju za njih više nisu prihvatljivi. Oni više neće da budu sa zvjezdicom i fus notom. Problem je ovdje u tome što oni nikada neće da ispoštuju nijedan dogovor koji se postigne - naglasio je Dačić.

Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Igor Crnadak ocijenio je da je bojkot Prištine današnjeg ministarskog sastanka u Sarajevu i sutrašnjeg Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi pogrešna odluka i težak udarac osnovnom principu regionalne saradnje.

- Govorili smo i o što boljoj povezanosti i što boljoj saradnji u regionu. Nažalost, atmosfera je definitivno pokvarena bojkotom Prištine i podrškom koju su za to dobili iz Tirane. Moram reći da su svi oni koji su danas komentarisali to ponašanje istakli da je to pogrešna odluka i da je potrebno da u regionu svi budu za stolom i da razgovaraju - navodi Crnadak.

Dačić je podsjetio da sporazum o zajedničkoj spoljnoj politici tretira Albaniju i samoproglašeno Kosovo kao jednu naciju. I dok na to gotovo niko ne reaguje potpisivanje takvog sporazuma Republike Srpske i Srbije, svi bi sigurno osudili, rekao je Dačić. I već je reagovao hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić i poručio Dačiću da je spoljna politika BiH u isključivoj nadležnosti Predsjedništva.

Na prvom sastanku Samita učesvovale su delegacije zemalja bivših jugoslovenskih republika, Grčke, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Turske.

Kako je najavljeno u 20 časova u Predsjedništvu bi trebalo da počne svečana večera u čast šefova delegacija učesnica Samita. Organizaciju Samita prate pojačane mjere bezbjednosti. Tu su i brojni mediji iz BiH, susjednih zemalja i inostranstva.