latinica  ћирилица
08/07/2019 |  18:48 ⇒ 22:27 | Autor: RTRS

Sukob Erdoganovog obezbjeđenja sa pripadnicima Granične policije BiH

Zvaničnoj posjeti turskog predsjednika prethodio je incident na pisti sarajevskog aerodroma, i sukob članova ličnog obezbjeđenja Redžepa Tajipa Erdogana i pripadnika Granične policije BiH.

Zbog nedoličnog ponašanja, ali i odbijanja procedura, poštovanja zakona i redovne konrole, članovi obezbjeđenja predsjednika Turske, Redžepa Tajipa Erdogana su se verbalno, ali i fizički sukobili sa pripadnicima Granične policije BiH. Da je do drame na sarajevskom međunarodnom aerodromu došlo, za RTRS je potvrdio i direktor Granične policije BiH.

- Isti su se ponašali na krajnje bezobrazno, bahato i drsko da bi na kraju došlo i do fizičkog naguravanja sa pripadnicima Granične policije. Naravno da smo im dali do znanja da se tako ne mogu ponašati, ali su se isti ipak fizički naguravali sa našim policijskim službenicima - izjavio je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Nakon prepirke počelo je naguravanje, a kako su objavili pojedini mediji, članovi turskog osiguranja iz aviona su izvukli oružje, te ga stavili za pojas.

Zbog ovakvog incidenta građani BiH u Turskoj bili bi uhapšeni, kaže Galić. Tvrdi da je način ponašanja članova ličnog obezbjeđenja turskog predsjednika neobjašnjiv, jer je Erdogan u trenutku incidenta bio u avionu, tako da se njihova reakcija ne može objasniti eventualnom ugroženošću prvog čovjeka Turske.

- Njihov nastup, njihov stil i poimanje procedura, ne znam u kojem svijetu oni žive i kako oni to doživljavaju u svojoj zemlji, ali moraju znati da svaki odnos, profesionalni ili bilo koji drugi počiva na cesti koja ide dvosmjerno. Ako u svojoj zemlji taže poštovanje procedura i zakona, onda moraju poštovati iste takve procedure i u zemljama u koje putuju - dodao je Galić.

Granična policija BiH, odnosno Јedinica za profesionalne standarde ispitaće cijeli slučaj i preduzeti neophodne mjere i radnje, kaže Galić. Do većeg incidenta i pucnjave nije došlo, ističe, samo prisebnošću pripadnika Granične policije BiH.