latinica  ћирилица
08/07/2019 |  18:58 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Deponija smeća kod Drvara, potencijalni izvor zaraze, za koju niko nema rješenje

Deponija smeća u Vučića Polju u Drvaru, decenijski je problem čije se rješenje još ne nazire. Na njoj se odlažu sve vrste otpada, od sekundarnih sirovina do uginulih životinja.

Privremena deponija smeća, za mještane sela Zaglavica predstavlja problem zbog neugodnih misrisa, ali i strah. Najveći problem je, kaže mještanin Branislav Balaban, što mrtve životinje raznose psi lutalice, što može dovesti do zaraze

Na neugodne mirise ne mogu da utiču a opasnosti od zaraze nema, poručuju iz Komunalnog preduzeća. Odlaganje životinjskog otpada je, kažu, posljedica neodgovornosti građana.

- Ova deponija je otvorenog tipa, nije pod ključem i i pod okom čuvara je samo u prvoj smjeni - ističe direktor Komunalnog preduzeća u Drvaru Mirko Tomić.

Kako bi problem bio riješen, opštinsko Komunalno preduzeće trebalo bi da napravi startegiju upravljanja komunalnim otpadom, koja obuhvata njegovo selektivno sakupljanje, pravljenje reciklažnih dvorišta pa čak obradu i preprodaju, a onaj krajnji, neiskorišteni komunalni otpad, da se odvozi na Kantonalnu deponiju.

- Mi ne možemo da napravimo lokalni plan razvoja i plan upravljanja komunalnim otpadom jer po hijerarhiji treba direktno da se naslonimo na kantonalni plan upravljanja otpadom, koji još uvijek ne postoji - naglašava Dušica Runić, načelnica opštine Drvar.

 Zbog toga, opština i Komunalno preduzeće nisu u mogućnosti da spornu deponiju prilagode propisanim standardima. Međutim, to nije jedini razlog. Runićeva ističe da sanacija deponije zahtijeva velika finansijska ulaganja, počevši od projektne dokumentacije, a ni opština ni komunalno preduzeće nemaju sredstava da ih izdvoje za ovu namjenu.

Bez obzira na prateće probleme, prvi korak trebalo bi da učine federalne vlasti izradom kantonalnog plana upravljanja otpadom, ali i izgradnjom regionalne deponije koja još ne postoji.