latinica  ћирилица
08/07/2019 |  19:41 ⇒ 19:42 | Autor: SRNA

Ukinut diplomatski imunitet vatikanskom ambasadoru u Francuskoj

Vatikan je odlučio da ukine diplomatski imunitet vatikanskom ambasadoru u Francuskoj Luiđiju Venturi, koji je osumnjičen za neprikladno dodirivanje nekoliko muškaraca, saopšteno je iz francuskog Ministarstva spoljnih poslova.
Vatikan - Foto: arhiv
VatikanFoto: arhiv

Metju de la Sušer, jedna od osoba koja je prijavila nadbiskupa Venturu, optužio je ranije ove godine vatikanskog ambasadora da mu je više puta dodirnuo zadnjicu tokom prijema u Gradskoj skupštini u Parizu 17. januara.

Tužilaštvo u Parizu pokrenulo je istragu o navodnom seksualnom napadu, a iz Vatikana je saopšteno da Ventura sarađuje u toku istrage, ali je De la Sušer izjavio da je istraga zaustavljena zbog diplomatskog imuniteta.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo dobilo potvrdu da je Venturi ukinut imunitet, te da istraga može nesmetano da se nastavi, javio je AP.

De la Sušer je izjavio da je zadovoljan takvom informacijom, jer mu je ranije rečeno da je borba unaprijed izgubljena, ali da mu je sada omogućeno suđenje, te da pravosudna borba počinje.

Ventura je u maju pristao da se sastane sa onima koji ga optužuju, a većina njih ga je optužila za neprimjereno doditrivanje ili neprikladne gestove.