latinica  ћирилица
08/07/2019 |  21:17 ⇒ 09/07/2019 | 07:29 | Autor: RTRS

Počinje Samit Procesa za saradnju u ЈI Evropi, priređena i svečana večera (FOTO)

Predsjedništvo BiH domaćin je Samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi. Centralni događaj biće održan sutra na Јahorini. U Predsjedništvu je priređena svečana večera u čast šefova delegacija, a danas je održan i sastanak ministara spoljnih poslova zemalja učesnica Samita.
Samit-Svečana večera - Foto: RTRS
Samit-Svečana večeraFoto: RTRS

U Sarajevo je doputovala i premjerka Srbije Ana Brnabić.

Na Samitu učestvuju delegacije zemalja bivših jugoslovenskih republika, Grčke, Bugarske, Rumunije, Moldavije i Turske. ali i delegacija Albanije koju će sutra predvoditi predsjednik Iljir Meta.

- Centralni događaje će biti na Јahorini gdje će se razgovarati o formatu predsjednika država članica Savjeta za saradnju u jugoistočnoj Evropi ili šefova delegacija vlada o tome šta smo uradili u prošloj godini i šta bi mogli biti ciljevi u narednom periodu - rekao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

On je naglasio da je proces saradnje već ranije uspostavljen i da je BiH ove godine bila predsjedavajuća, kao i da je ovo završni sastanak predsjedavanja.

- Želimo da sagledamo šta je sve do sada urađeno, a toga je bilo veoma malo. Mnoge zemlje članice su prolazile kroz izbore, tako da nije bilo moguće raditi na konkretnih stvarima. Ali, pokrenuto je nekoliko važnih inicijativa vezanih za saradnju u pogledu očuvanja mira i saradnju na ekonomskom planu - naglasio je Dodik. 

Svečana večera-Samit (Foto: RTRS)

Predsjedavajući Predsjedništva podsjetio je za RTRS, da će u fokusu ostati potreba da se razgovara o stabilizaciji i učvršćivanju mira u regionu.

- Urgentne tačke su pitanje razgovora na relaciji Beograd - Priština, kao i činjenica da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije uspostavljena struktura Savjeta ministara onako kako to traže izborni rezultati - rekao je Dodik.

Dodik smatra da je neizborom Savjeta ministara, zbog opstrukcija, BiH dovedena u situaciju da gotovo svi regionalni, pa i evropski procesi stoje.

Ocijenivši važnim dolazak Erdogana u BiH, Dodik je naglasio da će se na bilateralnoj osnovi sa njim razgovarati o pitanjima koja su pokrenuta u Ankari i sporazumu o slobodnoj trgovini koji još nije ratifikovan od parlamenta BiH koji i ne radi.