latinica  ћирилица
08/07/2019 |  21:36 | Autor: SRNA

Patrijarh Irinej odlikovao Nadeždu Kuščenkovu

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej uručio je orden Svete carice Milice direktoru Ruskog doma u Beogradu Nadeždi Kuščenkovoj za jačanje kulturnih i duhovnih veza srpskog i ruskog naroda.
Patrijarh srpski Irinej - Foto: TANЈUG
Patrijarh srpski IrinejFoto: TANЈUG

Patrijarh Irinej je na svečanosti u Ruskom centru za nauku i kulturu rekao da je Kuščenkova nagrađena visokim crkvenim odlikovanjem za nesebična djela ljubavi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i jačanje vjekovnih veza dva naroda.

- Odnosi srpskog i ruskog naroda nisu samo prijateljski, već i bratski, a postavio ih još Sveti Sava kada je odabrao ruski manastir da započne monaštvo - naglasio je patrijarh Irinej.

On je dodao da su ruska država i crkva pomagali Srbiji kad god su mogli i da joj nikada nisu odmagali, za razliku od nekih drugih naroda.

- Srpski i ruski narod su duhovno, kulturno i istorijski vezani što se potvrđuje i danas kada nam Rusija pomaže u prilikama oko Kosova i Metohije, a nadamo se da će nam pomoći da ga sačuvamo - rekao je patrijarh Irinej i podsjetio da ruska država i crkva pomažu da se završi Hram Svetog Save na Vračaru.

Kuščenkova je zahvalila patrijarhu Irineju za odlikovanje kojim je Sinod SPC, kako je rekla, visoko ocijenio njen rad u produbljivanju duhovnih veza dva naroda i poručila da će nastaviti da njeguje te vrijednosti, prenose beogradski mediji.

Na proslavi u Ruskom domu patrijarh Irinej je, povodom ruskog crkvenog praznika Svetog Petra i Fevronije – Dana porodice, ljubavi i vjernosti, uručio medalje za 32 bračna para koji su u braku više od 25 godina.

Svečanosti su prisustvovali i starješina Hrama Svetog Save vladika Stefan i starješina Podvorja Ruske pravoslavne crkve u Beogradu Vitalij Tarasjev, kojima su uručene diplome za aktivan rad na razvoju međunarodnih humanitarnih i društvenih odnosa.