X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
08/07/2019 |  22:25 ⇒ 22:27 | Izvor: SRNA

Erdogan: Turska podržava očuvanje mira i prosperiteta u BiH

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je danas tokom sastanka u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i članovima Predsjedništva Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem da će Turska nastaviti da pruža podršku za očuvanje stabilnosti, mira i prosperiteta BiH.
Predsjedništvo i Erdogan - Foto: RTRS
Predsjedništvo i ErdoganFoto: RTRS

Erdogan je izrazio spremnost da se, kako je rekao, oživi trojni mehanizam, odnosno da bude održan sastanak BiH-Hrvatska-Srbija, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Najviše pažnje tokom susreta posvećeno je auto-putu Beograd-Sarajevo, te značaju koji će njegova izgradnja imati kako za BiH tako i za sve zemlje u regionu, pa i za Tursku, navodi se u saopštenju.

Erdogan je čestitao BiH na predsjedavanju Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi, te podsjetio da Turska snažno podržava SEECP, dodajući da je to koristan mehanizam za očuvanje stabilnosti i mira u regionu.

U saopštenju se dodaje da je Erdogan rekao da Turska "podržava evroatlantski put BiH, te da će integrisanje BiH u EU i NATO biti garant stabilnosti i mira".

Članovi Predsjedništva BiH su poželjeli dobrodošlicu predsjedniku Turske i izrazili zadovoljstvo njegovim dolaskom na Samit SEECP-a.

Oni su istakli da je ova posjeta predsjednika Turske bitna za obje zemlje kada je riječ o napretku saradnje na svim poljima, te jačanju bilateralnih odnosa, ističe se u saopštenju.

Članovi Predsjedništva BiH naglasili su da u prilog dobrim bilateralnim odnosima, bez otvorenih pitanja, ide i činjenica da BiH upravo s Turskom ima najviše potpisanih sporazuma.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju saradnje dvije zemlje, prvenstveno u oblasti ekonomije, poljoprivrede, saobraćaja i infrastrukture.

U saopštenju se napominje da je bilo riječi i o uvozu mesa, te o konkretnim potezima koji će biti realizovani u tom segmentu.