latinica  ћирилица
09/07/2019 |  08:20 ⇒ 08:26 | Autor: klix.ba

BiH bi mogla da uputi protestnu notu; Iz Ambasade Turske tvrde da je incident preuveličan

Predsjedništvo BiH moglo bi uputiti protestnu notu Ambasadi Turske u BiH, s obzirom da je zatražen izvještaj o jučerašnjem incidentu na aerodromu između članova ličnog obezbjeđenja turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i pripadnika Granične policije BiH, saznaje Kliks.
Incident na sarajevskom aerodromu - Foto: RTRS
Incident na sarajevskom aerodromuFoto: RTRS

S druge strane, iz Ambasade Turske za Kliks tvrde da na pisti sarajevskog aerodroma nije došlo do fizičkog obračuna, već samo kratkotrajne verbalne prepirke koja je brzo riješena.

- U događaju nema ništa što bi se moglo preuveličavati. Odnosi Turske i Bosne i Hercegovine su veoma dobri. Ovako važna posjeta ne bi trebalo da bude zasjenjena tako jednostavnim događajem - naveli su.

Delegaciju Turske na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dočekala su lica iz protokola Predsjedništva BiH koji su od komandira Јedinice Granične policije BiH zatražili informaciju i izvještaj o incidentu.

Ukoliko se ispostavi da su državljani Turske kao pripadnici osiguranja prekoračili ovlaštenja nepoštujući zakone BiH i odbijajući kontrolu na aerodromu, postoji mogućnost da će BiH tražiti njihovo sankcionisanje.

Prilikom slijetanja aviona u kojem se nalazila delegacije Turske na čelu s Erdoganom, članovi njegovog osiguranja su zbog neprimjerenog ponašanja i odbijanja procedura i redovne kontrole došli u verbalni, a zatim i kratki fizički okršaj sa pripadnicima Granične policije BiH koja je nadležna za Međunarodni aerodrom u Sarajevu.

Članovi Erdoganovog osiguranja i ranije su, kako saznaje Kliks, prilikom dolazaka u BiH iskazivali arogantno i bahato ponašanje, a juče su izazvali reakciju Granične policije BiH.