latinica  ћирилица
09/07/2019 |  10:26 ⇒ 11:00 | Autor: RTRS

Brnabić: Albanski predsjednik da se uzdrži od provokacija

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je danas na Јahorini da Proces saradnje Јugoistočne Evrope ne prepoznaje tzv. republiku Kosovo, kao ni domaćin Samita - BiH.

Ona je rekla da je jasan format u kojem samoproglašeno Kosovo učestvuje na Samitu Procesa za saradnju u Јugoistočnoj Evropi i pozvala albanskog predsjednika Iljira Metu da se uzdrži od provokacija.

Ona je izrazila žaljenje što predstavnici privremenih prištinskih institucija nisu prisutni na Samitu, jer to pokazuje, kako je rekla, koliko im je stalo do regionalne saradnje.

- To pokazuje kako Priština u ovom trenutku gleda na regionalnu saradnju - rekla je ona i dodala da koraci privremenih prištinskih institucija svima jasno stavljaju do znanja koliko im je stalo do saradnje.

Predsjednik Albanije Iljir Meta pozvao je danas na Samitu, Bosnu i Hercegovinu da prepozna "realnost da je Kosovo nezavisna i suverena zemlja" .

Meta je doputovao u Јahorinu na Samit, nakon što je albanski premijer Edi Rama odlučio da se "solidariše" sa prištinskim vlastima koje su odbile da učestvuju na ovom skupu zbog poziva u kojem se /samoproglašeno/ Kosovo ne tretira kao država, već po utvrđenom načinu za učešće na regionalnim skupovima uz fusnotu, odnosno zvjezdicu.