latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:01 | Autor: RTRS

BiH podržava razgovore Beograda i Prištine

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je nakon samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi, da od ovog formata ne treba odustati, iako postoje različite inicijative da se on redefiniše ili da se u određenom obliku smanji i napravi neki novi pristup.

- Činjenica je dobra saradnja u okviru ovog procesa i zemalja članica EU i onih koje to nisu, a imamo i zajedničke probleme koji su vezani za nekoliko pitanja - rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio da BiH završava predsjedavanje Procesom, koje će naredne godine da preuzme Priština.

Prema njegovim riječima, svi učesnici Samita izrazili su žaljenje zbog izostanka prištinske delegacije.

- BiH je učinila sve da u formatu na koji je Priština ranije pristala bude pozvana na samit, ali njihov nedolazak nije umanjio efekte sastanka - napomenuo je Dodik.

Podsjetio je da BiH nije priznala samoproglašeno Kosovo, ali da podržava razgovor Prištine i Beograda i da je okviru toga spremna da prihvati dogovore koje oni postignu.

- Prakse postignute između Beograda i Prištine nema razloga da ne budu primjenjive i u BiH u odnosu Sarajeva i Prištine, a to je bio i jedan od prijedloga. Mi očekujemo da se kroz dijalog Beograda i Prištine definišu dalja kretanja po to pitanju - rekao je Dodik.

Pogledajte kompletnu konferenciju za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH: