latinica  ћирилица
09/07/2019 |  14:57 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

Vlada će pomoći sanaciju štete od nepogoda

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas u Srpcu da će Vlada Srpske finansijski pomoći saniranje štete u ovoj, ali i ostalim lokalnim zajednicama u Republici koje su prouzrokovane nedavnim vremenskim nepogodama.
Višković-Dragosavljević - Foto: SRNA
Višković-DragosavljevićFoto: SRNA

- Nastalu štetu saniraćemo što prije, jer bi moguće nove vremenske neprilike prouzrokovale dodatni problem. U Srpcu su, osim domaćinstava, oštećeni i objekti Osnovne škole, Doma zdravlja i Vatrogasni dom - rekao je novinarima Višković danas nakon sastanaka sa načelnikom ove opštine Mlađanom Dragosavljevićem.

Višković je dodao da će se nastojati pomoći i domaćinstvima u drugim opštinama u Srpskoj koja su pretrpjela štetu u nedavnim vremenskim nepogodama.

- Kada je riječ o saniranju štete u poljoprivredi, zadužene će biti opštinske komisije i Ministarstvo poljoprivrede jer nam je cilj da pomognemo svima - dodao je on.

On je napomenuo da su radnici Elektrokrajine iz lokalnih zajednica u blizini Srpca uključeni u saniranje štete na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.

- Nadam se da će šteta uskoro biti sanirana, a najvažnije je da u Srpcu nije bilo stradalih ljudi - istakao je Višković i napomenuo da će iznos sredstava koje će doznačiti Vlada biti utvrđen nakon što bude izvršena procjena štete na terenu u lokalnim zajednicama.

Dragosavljević je naglasio da je šteta prouzrokovana vremenskim nepogodama na području Srpca velika, te da je još na snazi vanredna situacija.

- Intenzivno radimo na stvaranju uslova za ukidanje vanredne situacije. Dio opštine još nema struju, a 400 domaćinstava je bez vode. Međutim, vjerujem da većinu problema možemo sanirati večeras, najkasnije sutra - dodao je Dragosavljević.

On je rekao da će u narednom periodu biti procijenjena šteta i dodao da je u vremenskim nepogodama oštećeno hiljadu domaćinstava, dio infrastrukturnih objekata značajnih za opštinu, ali i poljoprivrednih gazdinstava.

- Komisija će procijeniti štetu i vjerujem da ćemo je uz pomoć Vlade uspješno sanirati. Nažalost, opština nema dovoljno sredstava, ali je Vlada Srpske nama i do sada pomagala - dodao je Dragosavljević.

Sjeverni pojas Republike Srpske proteklog vikenda zahvatilo je nevrijeme sa jakim vjetrom, gradom i kišom, koje je na području uz rijeku Savu izazvalo materijalnu štetu.