latinica  ћирилица
09/07/2019 |  15:24 | Autor: SRNA

Pojačati zaštitu usjeva od nevremena

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je da će Ministarstvo uvesti više mjera usmjerenih ka podršci i nabavci sistema koje mogu umanjiti štetu od nevremena na poljoprivrednim usjevima.
Boris Pašalić - Foto: SRNA
Boris PašalićFoto: SRNA

Ministar je, nakon posjete Fabrici stočne hrane Farmofit u Gradišci rekao da su to sistemi za navodnjavanje, zaštitu od mraza i grada i podrška kod osiguranja poljoprivrednih usjeva.

- Ministarstvo obezbjeđuje polovinu sredstava za svakog proizvođača koji osigura svoju proizvodnju i proizvođači moraju shvatiti da ne postoji nijedna država na svijetu koja može nadoknaditi štetu do koje dolazi u sve češćim vremenskim nepogodama - kaže Pašalić.

On je ocijenio da je nemoguće da Ministarstvo sanira tu štetu i da to moraju raditi osiguravajuće kuće.

- Poljoprivrednci su sve više zainteresovani za polise osiguranja, o čemu govori podatak da smo 2018. godine prvi put iskoristili sva sredstva za subvencije, dok prethodnih godina to nije bio slučaj - naveo je Pašalić.

On je pozvao proizvođače da, osim toga što investiraju u sisteme koji obezbjeđuju izvjesniju proizvodnju, osiguravaju i svoje usjeve.