latinica  ћирилица
09/07/2019 |  16:10 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Programom zapošljavanja u Srpskoj - 30 miliona KM za nova radna mjesta

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske odobrio je 30 miliona KM za zapošljavanje 6.811 lica. Ovo će predstavljati najveći akcioni plan koji su do sada realizovali, zahvaljujući sredstvima Zavoda i Vlade Republike Srpske.

Sredstva će biti odobrena kroz sedam programa kojim će oko 7.000 lica naći posao u svojoj struci.

Trenutno na evidenciji Zavoda za zapošljavanje se nalazi oko 90.000 lica koja čekaju zaposlenje, pa će ovaj program itekako smanjiti broj nezaposlenih.

- Poslodavce, koji su aplicirali za naša sredstva, mi pratimo, i u zavisnosti od dinamike, odobravamo ih. Uglavnom, postoje načini zaštite tih sredstava, tako da ne postoji nikakva mogućnost malverzacije, jer tražimo bankovne garancije, mjenice i strogo vodimo računa o sredstvima koja nisu mala, a plasiramo ih za pomoć poslodavcima pri zapošljavanju - rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske

Prvobitnim akcionim planom predviđeno je 16 miliona KM za zapošljavanje 4.600 radnika, ali zahvaljujući suficitu Zavoda od sedam miliona KM, sredstvima Svjetske banke od četiri miliona, kao i onim koje je izdvojila Vlada Srbije, obezbjeđen je novac za dodatnih 2.000 radnika.

- Za nas je ta mjera ostvarila željeni rezzultat. Ko god ne vjeruje u tu mjeru, može da pogleda broj zaposlenih, da mi u ovom momentu imamo najveću zaposlenost otkada se ona mjeri u Srpskoj. Prema tome, siguran sam da je i ta mjera, i druge mjere koje je Vlada preduzimala, doprinjeli većem broju zaposlenih - ističe Radovan Višković, premijer Republike Srpske.

Procjene su nadležnih da će ovaj projekat trajati do polovine naredne godine.

Povezane vijesti:

Višković: Povećanje sredstava za podsticaj zapošljavanju daće rezultate