latinica  ћирилица
09/07/2019 |  17:41 ⇒ 20:45 | Autor: SRNA

Radnici Aluminija ponovo blokirali magistralni put

Nekoliko stotina radnika mostarske kompanije Aluminij blokiralo je danas magistralni put M-17, kod tunela "Salakovac", nakon neuspješnog sastanka predstavnika sindikata i uprave ove kompanije i najave da će večeras minut poslije ponoći preduzeću biti isključena električna energija.
Štrajk radnika Aluminija - Foto: klix.ba
Štrajk radnika AluminijaFoto: klix.ba

Na dionici puta stvorile su se kilometarske kolone iz oba pravca, a radnici puštaju da prođu djeca i lica lošeg zdravstvenog stanja, prenose federalni mediji.

Radnici Aluminija od Vlade Federacije BiH traže da učini nešto prije nego što dođe do isključenja električne energije ovom posrnulom gigantu, jer će, kako su naveli, 900 radnika ostati bez posla.

Više od 200 radnika mostarskog Aluminija i ranije danas blokiralo je magistralni put M-17 južno od Mostara kada su gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg pokušali smiriti situaciju i naći rješenje.

Bešlić je tada radnicima prenio stavove Vlade FBiH o tome da bi vanredna sjednica Vlade, na kojoj će biti riječi o Aluminiju, trebalo da bude održana u petak, 12. jula, ali radnicima ta informacija nije značila ništa, jer bi, kako kažu, svakog časa mogla da bude isključena struja Aluminiju.

Nekadašnji gigant, koji nekoliko posljednjih godina posluje sa gubitkom, doveden je na rub ponora.

Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona KM, od čega se više od pola odnosi na dug za potrošenu električnu energiju