latinica  ћирилица
09/07/2019 |  19:56 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Vladinim programom, u Srpskoj posao za 7.000 nezaposlenih

Posao za hiljade nezaposlenih u Srpskoj! Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje odobrio je 30 miliona KM za godišnji Akcioni plan, kojim bi trebalo da bude zaposleno oko 7.000 radnika.

Među 2.500 preduzeća, koja su ispunila uslove i kojima je odobren novac za potsticaj zapošljavanju, je i banjalučki TNT.

Firma, koja se bavi proizvodnjom namještaja i trgovinom reprpomaterijala, planira da zaposli šest novih radnika. Za svakog zaposlenog dobiće 4.000 KM podsticaja.

- U početku ova subvencija dosta pomogne. To su faktički plaćeni doprinosi. Biro za zapošljavanje mi plaća doprinose za te radnike za sljedeću godinu dana. U pitanju je velika pomoć - kaže Dobrica Petrović, direktor firme TNT.

Novac je odobren poslodavcima, koji su aplicirali i ispunili uslove. Biće ralizovan u sedam programa - pripravnici, posebne grupe u privredi, obuka, dokvalifikacija i prekvalifikacija, osnivanje tzv. startap preduzeća i program povrata doprinosa.

- Mi smo danas donijeli odluku o odobrenju sredstava za zapošljavanje 6.811 lica u vrijednosti 30 miliona KM. Moram da naglasim da je ovo najveći akcioni plan do sada koji je realizovao Zavod - rekao je Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje Srpske.

Radovan Višković, premijer Srpske istakao je da Vlada godinu dana za svakog novoprimljenog radnika plaća poreze i doprinose svakom poslodavcu. On je naveo namjeru u budućnosti da se period ovakve vrste pomoći poveća na dvije godine.

Rasterećenje privrede i stimulisanje zapošljavanja u privredi, sve sa ciljem da taj novac stigne u ruke radnika.

I ovo je veliki korak ka povećanju prosječne neto plate, koja bi u dogledno vrijeme trebalo da bude 1.000 KM, smatra predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

- Mislim da se mi polako ali sigurno krećemo ka tom cilju i u svakom slučaju ne smije od tog cilja da odustajemo - nagglasila je Cvijanovićeva.

Prvobitno, za ovaj Akcioni plan bilo je odobreno 16 miliona KM za zapošljavanje 4.600 radnika.

Ali, naknadno je ovim sredstvima dodato sedam miliona suficita Zavoda za zapošljavanje, četiri miliona Svjetske banke i donacija Vlade Srbije.

Tako se iznos skoro udvostručio, a plan zapošljavanja povećan za još više od 2.000 radnika.