X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/07/2019 |  08:03 ⇒ 14:48 | Izvor: SRNA

Nastavak suđenja za zločine nad Srbima u Orašju

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje desetorici bivših pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane za zločine nad Srbima u Orašju 1992. godine.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Za zločine u Orašju optuženi su general HVO-a Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Јoso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković, Stjepo Đurić i Mirko Јurić.

Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju, te kao pripadnici vojne policije.

Optužnica ih tereti za progon Srba, ubistva, zatvaranje, mučenje, silovanja i druga nečovječna djela.

Matuzović, Živković i Đurić optuženi su i da su, zajedno sa njima poznatim pripadnicima vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u osnovnoj školi u tom mjestu učestvovali u ubistvima, mučenju i nečovječnom postupanju prema ratnim zarobljenicima.

Na ročištu 3. jula bivši pripadnik Prvog bataljona 106. brigade HVO-a Pejo Delić rekao je da je Krizni štab naredio da se Srbi sklone i zaštite, jer je znao da su u vojnu policiju stigli ljudi skloni kriminalu, tučama i pljačkama.

Bivši pripadnik Četvrtog bataljona 106. brigade HVO-a Zijad Agančetović rekao je da je u avgustu 1992. dobio raspored da se javi vojnoj policiji u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali. 

- Padom Bosanskog Broda u školu je dovedeno oko 200 starijih srpskih civila, međi kojima je bilo četiri-pet žena. Obezbjeđivala ih je vojna policija, a ja sam to činio jednom ili dva puta. Koliko znam, nisu izvođeni napolje, a ne sjećam se koliko su tu bili - izjavio je Agančetović.

Nastavak suđenja zakazan je za 9.30 časova.