latinica  ћирилица
10/07/2019 |  09:23 ⇒ 12:15 | Autor: sputniknews.com

Putin: Obama nije ispunio dogovore o Ukrajini

Sjedinjene Američke Države nisu ispunile dio sporazuma postignutih 2014. godine za vrijeme telefonskog razgovora između predsjednika Rusije Vladimira Putina i tadašnjeg američkog predsjednika Baraka Obame, rekao je ruski lider u intervjuu američkom reditelju Oliveru Stounu za novi film "Revealing Ukraine".
Putin i Obama - Foto: Getty Images
Putin i ObamaFoto: Getty Images

Režiser je podsjetio predsjednika da je u vrijeme dramatičnih događaja na "majdanu" u Kijevu 2014. godine Putin održao telefonski razgovor sa Obamom. Međutim, ruski predsjednik odbio je da otkriva detalje toga razgovora.

- Obama više nije predsjednik, ali ipak postoje određene stvari o kojih ne govorimo - rekao je Putin.

- U svakom slučaju, mogu da kažem da naši sporazumi koji su postignuti tokom ovog telefonskog razgovora nisu ispunjeni sa američke strane - rekao je Putin.

- Na tom bih se ograničio, ne bih ulazio u detalje - dodao je on.

Mješanje u američke izbore: Moskva ili Kijev?

Što se tiče odnosa između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, Putin je ponovo naglasio da Moskva nije uticala na unutrašnje političke procese u ovoj zemlji.

- Јa se ni tada nisam mješao, sada ne želim da se mješam i u buduće ne namjeravam da se mješam - rekao je Putin.

- I bez obzira kakvi su naši blogeri i ko god tamo radi na internetu, bez obzira kako su izražavali svoje mišljenje o situaciji u Sjedinjenim Američkim Državama, to nije moglo da igra ključnu odlučujuću ulogu (na američkim izborima). To je glupost - dodao je on.

- Sjedinjene Američke Države su ogromna zemlja, ogroman narod, sa sopstvenim problemima, sa sopstvenim idejama o tome šta je dobro, a šta loše, sa shvatanjem da se za prethodnih nekoliko godina, deset godina, na primjer, sa ogromnim povećanjem bogatstva vladajuće klase i bogatih ljudi za srednju klasu ništa nije promjenilo na bolje. I upravo su te okolnosti razumjeli oni koji su vodili izbornu kampanju gospodina Trampa, a i on je sam shvatio i radio na ovoj platformi - objasnio je ruski lider.

Predsjednik Rusije se složio sa mišljenjem režisera da je bivši predsjednik Ukrajine Petro Porošenko podržavao Trampovu protivnicu na američkim predsjedničkim izborima Hilari Klinton.

- Tu nema nikakve tajne - smatra on. Istovremeno, Putin to ne smatra mješanjem Kijeva u poslove Vašingtona.

- Oni su polazili od činjenice da će gospođa Klinton pobijediti i sve su činili kako bi pokazali svoju lojalnost budućim američkim vlastima. Pokušali su da stvore pozitivno mišljenje o sebi kod budućeg predsjednika, pa su sebi dozvolili neprijatne izjave o Trampu i na sve načine podržavali demokrate - smatra Putin.