X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
10/07/2019 |  09:38 ⇒ 13:12 | Izvor: SRNA

Sjednica Savjeta ministara odgođena zbog različitog pristupa tačkama dnevnog reda

Sjednica Savjeta ministara u u tehničkom mandatu na kojoj je trebalo da bude razmatran prijedlog odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar, odgođena je za utorak, 23. jul.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS

Sjednica je odgođena zbog različitog pristupa pojedinim tačkama dnevnog reda i pokušaja da do naredne sjednice budu usaglašene, saopšteno je iz kabineta ministara finansija i trezora Vjekoslava Bevande.

Bevanda je naveo da, kao zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija i trezora BiH, učestvuje u radu Kolegijuma koji se održava prije sjednica i da je, nakon iznesenih primjedbi, postignut dogovor predsjedavajućeg i dvojice zamjenika da sjednica bude prolongirana i zakazana za utorak, 23. jul.

- Moj stav je nepromijenjen i očekujem da se sjednice pripremaju i održavaju u skladu sa zakonom i Poslovniku o radu uz visok stepen saglasnosti - napomenuo je Bevanda.

U pisanoj izjavi se navodi da o pojedinim tačkama koje su pripremljene u Generalnom sekretarijatu Savjeta ministara postoje različiti pristupi, zbog čega je Kolegijum odlučio da se do narednog održavanja sjednice pokušaju usaglasiti i završiti obaveze koje su pred Savjetom.

Bevanda je podsjetio da je Ministarstvo finansija i trezora BiH na vrijeme pripremilo, a Savjet ministara usvojio budžet institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za ovu godinu, kao i odluku o privremenom finansiranju za treći kvartal ove godine koja još nije usvojena, ali su u skladu sa zakonom isplaćene plate za jun i redovno se otplaćuje spoljni dug.

- S obzirom na to da je Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH prije sedam mjeseci dostavljen Predsjedništvu BiH, očekujemo da će u što skorije vrijeme biti usvojen i upućen u parlamentarnu proceduru - naveo je Bevanda.

Prema njegovim riječima, usvajanje budžeta je najbolji način finansiranja institucija BiH jer nema ograničenja kao kod privremenog finansiranja, niti mogućih smanjenja kapaciteta u radu.

Podsjećamo, odlučivanje Savjeta ministara o Prijedlogu odluke o privremenom finansiranju institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period jul-septembar, odgođeno je 27. juna, a potom i 2. jula zbog neprisustva ministra finansija i trezora u tehničkom mandatu, čije je ministarstvo predlagač ove tačke.

Tada su sa dnevnog reda skinute i ostale tačke, čiji je predlagač Ministarstvo finansija i trezora jer je praksa da kada nema nekog ministra na sjednici tačke čiji je predlagač ministarstvo na čijem je on čelu budu odgođene.

Savjet ministara trebalo bu u utorak da razmatra i informaciju o stanju u oblasti migracija u BiH u vezi sa povećanim prilivom migranata u BiH i informacija o stanju u oblasti migracija u BiH za maj - prijedlog sporazuma o pružanju pomoći i operativnoj saradnji u nadzoru granice.

Pred ministrima će biti i prijedlozi odluka o utvrđivanju datuma početka rada Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, odnosno državnog zatvora u Vojkovićima u Istočnoj Ilidži, te o prestanku rada Јedinice za sprovođenje Projekta izgradnje Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda.

Na dnevnom redu je nacrt osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma Savjeta ministara i Vlade Srbije o saradnji na realizaciji projekta auto-puta/brzi put Sarajevo-Beograd-Sarajevo, te informacija o aktivnostima koje se preduzimaju na projektu "Izgradnja auto-puta/brzog puta Sarajevo-Beograd-Sarajevo".

Na prijedlog Pravobranilaštva BiH, ministri bi trebalo da se izjasne o informaciji o podnesenom zahtjevu "Hrvatske elektroprivrede" za mirno rješenje spora protiv BiH u vezi sa investicijom "Hrvatske elektroprivrede" u izgradnju Rudnika i Termoelektrane "Gacko".

Na dnevnom redu sjednice su i izvještaji o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za period od januara do marta ove godine i o izvršenju budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018, najavljeno je iz Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Na dnevnom redu su i nacrti sporazuma o finansiranju i projektu između BiH, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, zatim Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, grada Gradiška i KFV /Njemačka razvojna banka/ u iznosu od 10.266.845 evra - prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška - faza prva, i drugi od 3.800.000 evra - prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška.

Pred ministrima će se naći Nacrt amandmana broj dva na Ugovor o finansiranju između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke i naknadno izmijenjen Amandmanom broj jedan na Ugovor o finansiranju/Hitna pomoć u slučaju poplava i prevencija sa osnovama za zaključivanje.

Biće riječi i o Nacrtu sporazuma o grantu između Razvojne banke Savjeta Evrope i BiH u vezi sa Regionalnim stambenim programom – BiH šest, sa osnovama za zaključivanje tog sporazuma.

Na dnevnom redu su i informacija o IPA 2019. i IPA 2020. programima za BiH i informacija o izradi i ažuriranju Јedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata BiH, informacija o perspektivama za BiH za period 2020–2022. godine.

Na sjednici bi trebalo da bude razmotren Prijedlog srednjoročne strategije upravljanja dugom BiH.

Pred ministrima će se naći i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH.