latinica  ћирилица
10/07/2019 |  10:47 ⇒ 10:49 | Autor: SRNA

Konkurs za najbolje idejno rješenje za most u Docu

Grad Banjaluka raspisao je danas međunarodni konkurs za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja mosta u naselju Dolac.
Raspisan međunarodni konkurs za budući most u Docu (Foto:gradskaupravabl) -
Raspisan međunarodni konkurs za budući most u Docu (Foto:gradskaupravabl)

Konkurs će biti otvoren do 30. septembra, a za najbolje rješenje predviđena je novčana nagrada od 20.000 evra.

Iz Gradske uprave je saopšteno da bi budući most u Docu, osim što će put od naselja Starčevica i Obilićevo do centra grada skratiti na par minuta vožnje, trebalo da bude jedan od najreprezentativnijih objekata gradske infrastrukture. 

- Kako bi se dobilo što više kreativnih i kvalitetnih rješenja odlučeno je da konkurs bude međunarodnog karaktera, tako da mogu učestvovati sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju stručne i ostale uslove definisane konkursom bez obzira na teritorijalnu pripadnost - navode iz Gradske uprave.

Sve pristigle radove na konkurs ocijeniće komisija u čijem je sastavu, uz domaće stručnjake, i eminentni slovenački arhitekta i profesor arhitekture Peter Gabrijelčič, tvorac mosta na Adi u Beogradu.

Prema okvirnim planovima, izgradnja mosta na Docu mogla bi početi na jesen naredne godine, ukoliko do tada budu ispunjeni svi potrebni preduslovi.