latinica  ћирилица
10/07/2019 |  12:31 ⇒ 13:24 | Autor: SRNA

Odata počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice

Odbornici Skupštine opštine Srebrenica danas su minutom ćutanja odali počast svim nevino stradalim stanovnicima ove opštine u proteklom ratu u BiH.
Komemorativna sjednica SO Srebrenica - Foto: SRNA
Komemorativna sjednica SO SrebrenicaFoto: SRNA

Zajedničko odavanje počasti žrtvama obavljeno je povodom obilježavanja 27 godina od stradanja Srba i 24 godine od stradanja Bošnjaka iz ove lokalne zajednice.

Svjesni velikih ljudskih stradanja u srebreničkoj opštini odbornici su prije 12 godina zaključili da su u ovoj opštini stradali pripadnici bošnjačkog i srpskog, ali i ostalih naroda, i od tada se svake godine 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje pošta svim nastradalim Srebreničanima.

Osim odbornika i rukovodstva opštine, današnjoj komemorativnoj sjednici prisustvovali su predstavnici kulturnog i političkog života ove opštine, kao i kancelarija međunarodnih organizacija u Srebrenici i Bratuncu, te vjerski službenici.

Predsjednik Skupštine opštine Nesib Smajić rekao je da se već 12 godina svakog 10. jula održava komemorativna sjednica lokalnog parlamenta i odaje počast svim nevino nastradalim stanovnicima ove opštine u posljednjem ratu.

- Ne smijemo da zaboravimo nijednu nevino stradalu žrtvu. Na ovaj način im izražavamo počast - istakao je Smajić.

On je pozvao građane Srebrenice, kao i one koji ovih dana dolaze na komemoraciju Bošnjacima koja će 11. jula biti održana u Potočarima i pomen stradalim Srbima ove opštine na Petrovdan, 12. jula, da učine sve da ova dva okupljanja proteknu mirno i dostojanstveno.

Načelnik opštine Mladen Grujičić rekao je da se prošlost ne može promijeniti, ali da se moraju stvarati koncepti za budućnost i bolji život djece i generacija koje dolaze.

On je naveo da je to dug prema onima koji su izgubili živote u proteklom ratu, kao i njihovim potomcima.

- Zločini su počinjeni nad svim narodima. Na nama je da čuvamo mir, opominjemo da se oprostiti mora, ali da se zločini ne smiju zaboraviti - naglasio je Grujičić.

On je istakao da svako ko je činio zločine u ime bilo koga treba da odgovara i da je kao načelnik opštine spreman dati doprinos svim institucijama koje na zakonit i pravedan način tragaju za istinom i pravdom.

- Naš zadatak je da stvaramo ambijent u kojem će naši sugrađani imati bolje uslove za život. Posvećen sam tom zadatku. Očekujem podršku domaćih i međunarodnih institucija za ekonomsko jačanje ove opštine jer samo tako možemo stvoriti uslove za trajni mir - poručio je Grujičić.

On je pozvao sve organizatore i učesnike pomena stradalim Bošnjacima i Srbima da ovi dani proteknu u miru, dostojanstvu i međusobnoj toleranciji.

Grujičić je istakao da se svakom treba omogućiti da se prisjeti svojih najmilijih koji su izgubili život.