latinica  ћирилица
10/07/2019 |  12:35 ⇒ 14:47 | Autor: RTRS

Milana Majar u žiriju SAARK festivala u Kolombu (FOTO)

Novinarka RTRS-a Milana Majar, autorka nagrađivanih filmova "S ruba pameti" i "In manus tuas", rađenih u našoj produkciji, bila je član međunarodnog žirija na 9. SAARK film festivalu, koji je održan u Kolombu, prestonici Šri Lanke.
Šri Lanka - Foto: RTRS
Šri LankaFoto: RTRS

Na ovogodišnjem festivalu prikazana su neka od najvećih ostvarenja u SAARK regionu, uključujući igrane filmove, dokumentarne i master filmove. Festival je svečano otvaren 2. jula u bioskopskoj sali Nacionalne filmske korporacije u Kolombu, gdje su prikazana 34 filma iz svih država članica SAARK-a.

SAARK film festival ima dugu tradiciju povezivanja kultura širom južne Azije kroz jezik filmskog pripovijedanja, bez obzira na kulturne, vjerske ili etničke različitosti. Kao festival koji utjelovljuje duh i solidarnost južne Azije vrlo je važna platforma i središte za promociju najboljih filmova iz zemalja članica SAARK - Šri Lanke, Indije, Pakistana, Bangladeša, Nepala, Avganistana, Butana i Maldiva.

Kolombo- filmski festival

Filmove je ocjenjivao žiri koji su činili Milana Majar iz BiH kao autorka dokumentarnih filmova, Emmanuel Dela Kruz sa Filipina, filmski i televizijski reditelj, i Hasan Nazer, filmski režiser iz Irana.

Kolombo- žiri SAARK festivala

Filmska ostvarenja nagrađena su za najbolji igrani film, režiju, najboljeg glumca i glumicu, najuspješniji scenario, najbolji snimatelj, montažer, dizajnera zvuka, orginalnu muziku, te najbolji dokumentarni film, a dodijeljene su i dvije posebne nagrade žirija.

Indijski film "Nagarkirtan" osvojio je čak četiri prva priznanja - najbolji igrani film, glumac, režiser i najbolji muzički bekgraund.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Anomi Јanadari iz Šri Lanke za ulogu u filmu "Davena Vihagun" ("Burning birds"). 

Ovaj film je osvojio i nagradu za najbolju montažu.

Kolombo- Milana Majar na master filmskoj radionici

Dvije nagrade otišle su u Bangladeš za film "Fagun haoay" ("In spring breeze") - za najbolji kinematograf i dizajn zvuka.

U okviru festivala održana je i edukativna radionica sa studentima Colombo Film and Television Academy o temi "Zašto je potrebno ulagati sredstva u nezavisni film?". Razmijenjena su iskustava i znanja o izazovima s kojima se suočava filmska industrija.