latinica  ћирилица
10/07/2019 |  12:53 ⇒ 13:14 | Autor: SRNA

Ruska pravoslavna crkva: Dižemo glas u zaštitu SPC u Crnoj Gori

Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve izražava duboku zabrinutost zbog pogoršanja položaja eparhija Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore, gdje već nekoliko godina jedinstvo pravoslavlja strada od raskolničkog djelovanja takozvane crnogorske pravoslavne crkve, saopšteno je nakon zasjedanja Sinoda.
Sinod Ruske pravoslavne crkve - Foto: SRNA
Sinod Ruske pravoslavne crkveFoto: SRNA

U saopštenju se dodaje da je u Crnoj Gori došlo do alarmantnog trenda povećanog pritiska vlasti na kanonske sveštenike i vjernike, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

Podsjeća se da je Arhijerejski sabor SPC, koji se sastao od 9. do 18. maja, konstatovao da u Crnoj Gori postoje pokušaji nasilnog oduzimanja svetinja u korist kanonski i realno nepostojeće "crnogorske pravoslavne crkve", kao i prijetnje uništenja određenih mjesta molitvenog poklonjenja.

Napominje se da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na stranačkom skupu u Nikšiću 8. juna izrazio namjeru da ostvari "obnovu crnogorske autokefalne crkve".

Posebnu zabrinutost, kako se navodi u saopštenju Sinoda Ruske pravoslavne crkve, izaziva prijedlog zakona o slobodi religije i vjerovanja i pravnom položaju vjerskih organizacija, koji je u maju objavila crnogorska Vlada.

U saopštenju se dodaje da taj prijedlog zakona sadrži niz diskriminatorskih mjera, između ostalih, prisvajanje u državno vlasništvo dijela imovine srpske Patrijaršije, uključujući i zdanja hramova i manastira.

Napominje se da je Arhijerejski sabor SPC okarakterisao prijedlog zakona kao antievropski i anticivilizacijski, čiji je cilj diskriminacija eparhija srpske Patrijaršije na teritoriji Crne Gore i predstavlja direktno uplitanje u unutrašnja djela Crkve.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne Crkve podsjeća da je ozbiljne primjedbe na određene odredbe prijedloga zakona izrazila i Venecijanska komisija.

- Sa zabrinutošću, sagledavajući posljednje inicijative crnogorskih vlasti, pozivamo ih da prekinu diskriminaciju i podrivanje jedinstva SPC, dižemo glas u njenu zaštitu, da vide duhovne tradicije, koje sežu ka Svetom Savi, viševjekovnom osnovu, na kom su sazdani crnogorska pravoslavna kultura i državnost - navodi se u saopštenju Sinoda Ruske pravoslavne crkve.

Sveti Sinod Ruske pravoslavne crkve ističe da izražava bratsku podršku arhijerejima, sveštenstvu i svim čedima srpske Patrijaršije u Crnoj Gori koji slijede zavjete velikih svetitelja te zemlje, Svetog Save, Vasilija Ostroškog, Petra Cetinjskog i sveštenomučenika Јoanikija crnogorsko-primorskog i, uprkos teškim uslovima pritisaka, ostaju vjerni istini svetog pravoslavlja.