latinica  ћирилица
10/07/2019 |  13:39 | Autor: SRNA

Čast otadžbine: Ako vlast ne bude formirana, forsirati referendum Srpske

Ukoliko vlast na nivou BiH u najskorije vrijeme ne bude formirana, treba preuzeti funkcije koje su otete Republici Srpskoj i forsirati referendum, kao neotuđivo pravo na samoopredjeljenje, smatra Udruženje Čast otadžbine.
Logo "Čast otadžbine" - Foto: Screenshot
Logo "Čast otadžbine"Foto: Screenshot

Udruženje ističe da nerad, plasiranje laži, dezinformacije i razne ucjene od bošnjačkih lidera i "institucija vlasti" na nivou državne zajednice BiH, neumitno razaraju sve predviđeno Dejtonskim sporazumom.

Osnovni razlog je, kako se ističe, šovinizam grupe na čelu sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem čija je želja da Republika Srpska nestane sa geografske karte BiH, te da bude stvorena država po uzoru na Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića.

- Za sabotiranje vlasti i rušenje dejtonske BiH okrivljuju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika i institucije Republike Srpske, a suština je, da se njihovim naporima pokušava spriječiti jačanje Republike Srpske, a samim tim i BiH - navode iz Udruženja Čast otadžbine.

Udruženje ističe da Izetbegoviću i predsjedavajućem Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denisu Zvizdiću odgovara što se u Sarajevu ne formira vlast, a da o tome dokle ide njihova mržnja prema svemu što je srpsko govori opstrukcija izgradnje prelaza na mostu Ljubovija-Bratunac, "najvjerovatnije zato što vodi prema Srbiji", pri čemu neformiranjem vlasti Republika Srpska trpi ogromnu štetu, jer ne realizuje projekte velike vrijednosti.

- Krajnje je vrijeme da Izetbegović i SDA prestanu sa opstrukcijom sprovođenja izbornih rezultata i da pobjednici na oktobarskim izborima - SDA, SNSD i HDZ, zauzmu svoje demokratske pozicije, koje su ostvarili izbornom voljom građana BiH - poručuje Udruženje Čast otadžbine.

Ovo udruženje podsjeća da srpski narod, kao jedini državotvorni narod na Balkanu, nije spreman da živi u državi gdje se selektivno primjenjuju pravo i pravda, kao i elementarne civilizacijske tekovine savremenog demokratskog društva.

Iz Udruženja navode da, ukoliko se vlast ne formira u najskorije vrijeme, treba preuzeti funkcije koje su otete Republici Srpskoj i forsirati referendum, te pozivaju sve patriotske snage da podrže inicijativu za neporedno izjašnjavanje i stvore snagu koja će obezbijediti njegovo sprovođenje.

Čast otadžbine smatra da će špijuniranja, laži i dezinformacije od bošnjačke vlasti u Federaciji BiH i napadi na stabilnost Republike Srpske biti mnogo intenzivniji u budućem periodu, a sve s ciljem rušenja vlasti i dovođenja na vlast dijela opozicije - Saveza za promjene.

Kako ocjenjuje ovo udruženje, razne interesne grupacije ponovo će aktuelizovati ulične proteste i zajedno sa dijelom bošnjačke populacije pokušati da izazovu haos na ulicama Srpske, da bi doveli na vlast "probošnjački kadar iz srpskih redova".

- Svako ima pravo protestovati zbog zakona i mjera vlasti, ali pri tome, se moraju poštovati propisi koji regulišu to pitanje. Vlast ne smije kao ranije opraštati demonstrantima nezakonite postupke, već vinovnike mora sprečavati i procesuirati i u korjenu sjeći rušilačke namjere - navodi iz Udruženja Čast otadžbine i ističu da se izborni rezultat ne može mijenjati na ulici.