X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Moja Јahorina
10/07/2019 |  13:57 | Izvor: SRNA

Odobren izvoz jaja iz BiH u EU

BiH je odobren izvoz jaja za preradu na tržište EU, čime će biti omogućen izvoz prehrambenih proizvoda koji sadrže jaja, dok se odobrenje izvoza konzumnih jaja očekuje do jeseni, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.
Јaja - Foto: ilustracija
ЈajaFoto: ilustracija

Ovu odluku donijela je Evropska komisija na sjednici Stalnog komiteta za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje sekcije za kontrole i uslove uvoza.

Konačno stavljanje BiH na listu zemalja kojima je odobren izvoz jaja za preradu, na tržište EU, uslijediće u narednim sedmicama.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović ističe da je, nakon odobrenja izvoza pilećeg mesa, izvoz jaja još jedan uspjeh za peradarastvo BiH, ali i cijelu prehrambenu industriju.

- Nakon naših višemjesečnih priprema, uspjeli smo dobiti i ovu dozvolu Evropske komisije. Ovo je značajan uspjeh jer će izvoz jaja povećati konkurentnost peradarskog sektora i ukupnu proizvodnju ne samo jaja, nego i cijele prehrambene industrije - naglasio je Šarović.

On je podsjetio da se do sada u EU nije mogao izvoziti nijedan proizvod koji u svom sastavu sadrži jaja iz BiH, a sada je i taj problem otklonjen i proizvođači kompozitnih proizvoda, kao što su tjestenine ili pekarski proizvodi mogu nesmetano da ih plasiraju na evropsko tržište.

U saopštenju se dodaje da je nakon dobijanja dozvole za izvoz jaja za preradu planirano i upućivanje zahtjeva za izvoz konzumnih jaja, a preduslov je odobrenje plana kontrole salmonele.