latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:27 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Na području Novog Grada postavljene table sa oznakom Park prirode Una

Na području Novog Grada postavljene su table sa oznakom Park prirode Una.

Na taj način pokušava se spriječiti najavljeno odlaganje radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvastkoj.

Prije godinu dana Vlada Srpske donijela je odluku da se sliv Une proglasi Parkom prirode. Već su preduzete konkretne mjere od postavljanja tabli do izrade studije o načinu upravljanja zaštićenim prostorom.

- Budući da se Park prirode Una prostire na četiri opštine Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica i Kozarska Dubica znači sada i ostale opštine trebaju na isti ovaj način da obilježe Park prirode - rekao je Zoran Mijatović načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove.

Među prvima podršku za očuvanje Une, njenog biljnog i životinjskog svijeta dali su članovi ekološkog udruženja "Grin tim".

- Una ima preko 39 vrsta ribe i preko 60 vrsta ptica koje obitavaju na tom prostoru - istakao je Mario Crnković predsjednik Udruženja građana "Grin tim".

Podršku očuvanju Une i njene okoline daju i građani Novog Graad. Do sada su to potvrdili brojnim peticijama i protestima. Podržavaju i ideju o Parku prirode Una.

Za sada je poznato da će se pod zaštitom naći 95 kilometara rijeke Une kroz Republiku Srpsku. Kada studija o zaštiti i načinu upravljanja tog prostora bude završena naći će se pred Vladom Srpske, koja će donijeti odluku o Parku prirode Una.