latinica  ћирилица
10/07/2019 |  15:57 | Autor: SRNA

Pozitivni pomaci u poslovanju Željeznica Republike Srpske

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i Nadzorni odbor Željeznica Republike Srpske ocijenili su danas pozitivnim pomake ovog preduzeća u prebacivanju planiranog obima prevoza i finansijskog plana, koji su doveli do isplate stimulativnog dijela majske plate i stvorili pretpostavku da bude isplaćena stimulacija i uz junsku.
Željeznice Republike Srpske - Foto: RTRS
Željeznice Republike SrpskeFoto: RTRS

Na današnjem sastanku razgovarano je o svim aktuelnim pitanjima u vezi sa funkcionisanjem Željeznica, a fokus je bio na aktivnostima koje se sprovode u okviru procesa restrukturisanja ovog preduzeća i narednim koracima.

Istaknuto je da je dobra saradnja uprave, Nadzornog odbora i Ministarstva saobraćaja i veza važna za sprovođenje plana restrukturisanja do kraja, kako bi se postigao cilj - da ovo preduzeće postane samoodrživo i profitabilno.

Nadzorni odbor, koji je predvodio predsjednik Mladen Mićić, dao je podršku upravi Željeznica u procesu restrukturisanja preduzeća, kao i podršku ponuđenom modelu uprave da se zaposlenima plate uvećaju za stimulativni dio.

- Od 2017. godine broj zaposlenih u Željeznicama smanjen je za 700, a svi radnici su zbrinuti u skladu sa zakonom. U narednom periodu biće razmatrana sistematizacija radnih mjesta i program zbrinjavanja tehnološkog viška. Zaposlenima na radnim mjestima za koja ne bude potrebe biće ponuđena mogućnost rasporeda na druga radna mjesta za koja imaju stručnu spremu ili prekvalifikacija na radna mjesta za kojima postoji potreba - saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Srpske.

U saopštenju se dodaje da će radnici koji ne budu prihvatili raspored na drugo radno mjesto za kojim postoji potreba biti proglašeni tehnološkim viškom i prema njima će biti ispunjene zakonske obaveze preduzeća.

Trninić je najavio mogućnost ulaganja u remont pruge putem realizacije projekta rekonstrukcije dionice Šamac-Rječica, za koji su zainteresovane evropske finansijske institucije.

Sastanku su prisustvovali i vršilac dužnosti generalnog direktora Željeznica Republike Srpske Zoran Ilinčić i pomoćnik ministra saobraćaja i veza Vesna Vožni.