latinica  ћирилица
10/07/2019 |  16:35 ⇒ 16:35 | Autor: B92

Uložili 9,1 milijardi evra: Porinuta najsavremenija podmornica na svijetu

Pariz -- Francuska je porinula podmornicu "Sifren", prvu od šest novih ofanzivnih nuklearnih podmornica.
Podmornica  (Foto:MAXPPP/JEAN YVES DESFOUX) -
Podmornica (Foto:MAXPPP/JEAN YVES DESFOUX)

Nove podmornice su sposobne da lansiraju krstareće rakete i prevoze specijalne snage, što će francuskoj mornarici omogućiti "generacijski skok".

Ceremonija kojoj je prisustvovao predsjednik Emanuel Makron označila je kraj izgradnje podmornica klase "Barakuda", čijih je 12 primjeraka na konvencionalni pogon prodato Australiji.

Podmornica je završena s tri godine kašnjenja, a biće podvrgnuta testovima na moru prije nego što se prije ljeta naredne godine pridruži floti u Tulonu.

Podmornice iz klase "Barakuda" zamijeniće šest podmornica koje su u službi od početka osamdesetih godina.

- Ovo je pravi generacijski skok. Prelazimo s izuzetno male platforme, oko 2.500 tona, na 'Barakudu' koja će biti dva i po puta teža - rekao je ekspert za podmornice Patrik van den Ende.

Cijena podmornica, prvobitno procijenjena na 7,9 milijardi evra, u međuvremenu je porasla na 9,1 milijardu. Posljednje od šest plovila će u službu ući 2030. godine.

Osim tradicionalnih zadataka nuklearnih podmornica, lova na druge podmornice, zaštite značajnih objekata ili četiri podmornice koje nose nuklearne projektile, i prikupljanja obavještajnih podataka blizu neprijateljskih obala, "Barakude" će imati i dvije nove misije.

To su najprije "udari na kopnene mete" mornaričkim krstarećim raketama dometa 1.000 kilometara koje će "Sifren" moći da ispaljuje u salvama od po četiri, kao i iskrcavanje specijalnih snaga preko pokretnog mosta.

"Sifren" će moći da nezavisno operiše do 70 dana na dubini do 350 metara, saopštila je francuska Direkcija za naoružanje.

Dolazak "Sifrena" se dešava u kontekstu povećanja broja podmornica u svijetu. Danas ih ima više od 450.

Iako su SAD, Rusija, Kina i Velika Britanija jedine zemlje pored Francuske koje imaju ratne podmornice na nuklearni pogon, sve više zemalja teži da njima ojača svoje konvencionalne flote, poput Indije i Australije, ili da ih prvi put pridoda flotama, što čine Malezija Bangladeš i Vijetnam.