latinica  ћирилица
10/07/2019 |  16:42 ⇒ 16:58 | Autor: SRNA

Razjašnjen sukob u kojem je učestvovalo Erdoganovo obezbjeđenje

Rukovodstvo Granične policije BiH, predvođeno direktorom Zoranom Galićem, i ambasador Turske u BiH Haldun Koč razjasnili SU na današnjem sastanku okolnosti u vezi sa nedavnim događajem na Međunarodnom aerodromu Sarajevo koji se desio prilikom dolaska predsjednika Turske Redžipa Tajipa Erdogana.
Galić i Koč -
Galić i Koč

- Konstatovano je da su pozitivni propisi prilikom posjete važnih stranih zvaničnika veoma jasni i precizni, kako za strane tako i za domaće zvaničnike te da ne postoje izuzeci i odstupanja u pogledu njihovog sprovođenja - saopšteno je iz Granične policije.

Na sastanku su, dodaje se, dogovorene aktivnosti u daljem radu i saradnji, kako u budućnosti ne bi dolazilo do ovakvih ili sličnih incidenata i nesporazuma.

Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu Granične policije BiH već je preduzela određene preliminarne provjere koje se odnose na ovaj događaj radi potpunog utvrđivanja stvarnog činjeničnog stanja i u cilju utvrđivanja eventualne odgovornosti pojedinaca.

U ponedjeljak, 8. jula, nakon što je na sarajevski aerodrom sletio avion u kojem se nalazio predsjednik Turske, došlo je do verbalnog i kratkog fizičkog sukoba između Erdoganovog obezbjeđenja i pripadnika Granične policije BiH.

Galić je tom prilikom rekao Srni da je do ovog nemilog događaja došlo zbog nedoličnog ponašanja Erdoganovog obezbjeđenja i nepoštovanja propisanih zakonskih procedura, te da je veći incident izbjegnut samo zahvaljujući prisebnosti i profesionalnosti pripadnika Granične policije.