latinica  ћирилица
10/07/2019 |  17:34 | Autor: SRNA

Zajedničkim planom definisati način sanacije kontaminiranog zemljišta

Ministarka za prostrono uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je danas da je neophodno da se napravi precizan zajednički plan aktivnosti svih nadležnih institucija, kako bi blagovremeno bio definisan način sanacije kontaminiranog zemljišta u Poslovnoj zoni Incel u Banjaluci.
Srebrenka Golić - Foto: RTRS
Srebrenka GolićFoto: RTRS

Golićeva je na sastanku u Banjaluci, održanom sa ciljem definisanja mjera u vezi sa sanacijom ovog kontaminiranog zemljišta, upoznala sagovornike da su Vlada Švedske i UNDP angažovali eksperta za remedijaciju zemljišta, kao konsultanta koji će dati smjenice za dalje postupanje, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Sastanku su, osim predstavnika Ministarstva, prisustvovali i predstavnici Republičke uprave za inspekcijske poslove, ekološki inspektor u Administrativnoj službi grada Banjaluka, te predstavnici Poslovne zone Incel i Instituta za zaštitu i ekologiju Republike Srpske.

Golićeva je od prisutnih zatražila da dostave rezultate i nalaze do sada preduzetih aktivnosti, kako bi najkasnije do 20. jula imali prve smjernice za dalje postupanje.

Ona je ponovila zahtjev svim nadležnim inspekcijama da redovno kontrolišu subjekte koji posluju na području Poslovne zone Incel, a čije aktivnosti bi mogle dovesti do zagađivanja životne sredine.