latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:07 | Autor: SRNA

Husić: Mahmuljin bio odgovoran za sve jedinice u Trećem korpusu

U nastavku suđenja komandantu Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakibu Mahmuljinu za zločine nad zarobljenim Srbima na području Zavidovića i Vozuće 1995. godine, svjedok odbrane Halil Husić izjavio je da je Mahmuljin bio odgovoran za sve jedinice u tom korpusu, te da je komandovao operacijom "Farz 95".
Mahmuljin - suđenje - Foto: RTRS
Mahmuljin - suđenjeFoto: RTRS

Husić, koji je tokom rata bio pomoćnik komandanta za moral Trećeg korpusa takozvane Armije BiH, rekao je da pisani izvještaji o stanju borbenog morala u odredu "El mudžahedin" nikada nisu stizali u njegovo odjeljenje.

On je naveo da je komanda korpusa bezuspješno pokušavala da odred "El mudžahedin" stavi u sistem rukovođenja i komandovanja.

- Oglušivali su se na sve što je bila obaveza i sistem rukovođenja i komandovanja. Mi smo njima podilazili više nego drugima. Oni, niti su poštivali, niti prihvatali uputstva. Oni su imali svoj sistem izviđanja, rukovođenja i komandovanja. Vi ne znate do posljednjeg trenutka hoće li biti učesnik neke akcije - ukazao je svjedok.

Husić je naveo da je samo jednom sa Mahmuljinom otišao u tu jedinicu, te da ih u jedinicu nisu pustili 10-15 minuta, što nije bio slučaj sa drugim jedinicama kada bi dolazio komandant korpusa, prenosi Birn.

Prema njegovim riječima, Alija Izetbegović je dolazio u Vozuću poslije operacije "Farz 95", ali tada nije imao informaciju da su pripadnici odreda "El mudžahedin" počinili bilo kakve zločine.

Svjedok je rekao da je tek poslije rata saznao za neke događaje, za koje, kako je naveo, nije mogao vjerovati da su se dogodili.

Husić je ispričao i da na referisanjima kod komandanta korpusa nikada niko nije spominjao bilo kakve ratne zločine.

Odgovarajući na pitanja o stimulativnim mjerama koje su davane pojedinim pripadnicima odreda "El mudžahedin", svjedok je potvrdio da odred nije bio uobičajena jedinica, ali da to ne znači da "pojedinci iz tog odreda te mjere nisu zaslužili".

Optužnica tereti Mahmuljina da kao komandant Trećeg korpusa, u čijem je sastavu djelovao i odred "El mudžahedin", nije ništa preduzeo da spriječi zločine pripadnika tog odreda nad ratnim zarobljenicima i srpskim civilima tokom vojne akcije na širem području Zavidovića i Vozuće 1995. godine.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin" su od 11. do 29. septembra 1995. godine ubili 52 ratna zarobljenika.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. juli.