latinica  ћирилица
10/07/2019 |  18:32 ⇒ 11/07/2019 | 08:14 | Autor: RTRS

Pokušaji diskreditovanja policije - 24 napada u prvih šest mjeseci

Dva napada na policijske službenike u Ugljeviku i Trebinju, napad na javnog tužioca u Derventi i republičkog inspektora u Rudom – vijesti su koje su juče i danas punile rubrike crne hronike.

U napadima, srećom, nije bilo stradalih ni teže povrijeđenih, ali stručnjaci upozoravaju da su napadi na službena lica u Srpskoj sve učestaliji, i da im se mora stati u kraj.

Na porodičnu kuću policajca iz Ugljevika, Cvijetina Simića, u mjestu Zabrđe, sinoć oko 23 časa i 40 minuta bačena je eksplozivna naprava.

- Eksplozivna naprava eksplodirala je u dvorištu ispred porodične kuće i tada je kuća oštećena. Na svu sreću, nema povrijeđenih lica, samo materijalna šteta. U toku je vršenje uviđaja od strane policijskih službenika PU Bijeljina - saopštila je Aleksandra Marić, portparolka Policijske uprave Bijeljina.

Policijski službenik napadnut je i u Trebinju, prvo verbalno, a zatim i fizički, i to ispred zgrade Osnovnog suda. Napadač S.B. lišen je slobode.

- Navedeni napad je uslijedio nakon što je policijski službenik svjedičio u prekršajnom posptuku protiv navedenog lica - rekao jeDejan Arnautović, zamjenik komandira Policijske stanice Trebinje.

O oba događaja obaviješteni su nadležni tužioci i istrage su u toku.

Ovi napadi dio su zabrinjavajuće statistike, koja govori o rastu broja napada na policijske službenike.

U prvih šest mjeseci evidentirano ih je 24, što je za četiri više u odnosu na isti period prošle godine. U tim napadima, jedan policajac je smrtno stradao, a 23-oje je zadobilo lakše tjelesne povrede.

Eksperti smatraju da je sve to dio strategije kojom se Policija Srpske pokušava diskreditovati, kako od strane kriminalaca, tako i nekih drugih snaga.

Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu Banjaluka, kaže da policija mora pokazati da je sposobna da odgovori, koristeći sve raspoložive zakonske mogućnosti.

Statistika pokazuje da je broj napada na policijske službenike u proteklom petogodišnjem periodu oscilirao, a godišnji prosjek je 47 napada.

U navedenom periodu smrtno je stradao jedan policijski službenik, 12 ih je zadobilo teške, a 179 lakše tjelesne povrede.

Međutim, meta napada nisu samo policajci – sve češće su to i drugi republički službenici. Tako je, zbog napada na javnog tužioca, priveden Goran Nović iz Dervente.

- Osumnjičeni je u više navrata uputio ozbiljne prijetnje opasne po život tužiocu Okružnog tužilaštva, a koje su u direktnoj vezi sa poslom koji obavlja - pojasnila je Mirna Miljanović, šef Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP-a Republike Srpske.

Tokom obavljanja službene dužnosti napadnut je i republički inspektor za zaštitu od požara u Rudom.

Iz Inspektorata Srpske poručuju da očekuju brzo reagovanje nadležnih i kažnjavanje počinioca, ali takođe upozoravaju i da ovo nije prvi slučaj napada na inspektore.