latinica  ћирилица
10/07/2019 |  19:01 ⇒ 20:04 | Autor: RTRS

Napokon riješeno stabilno snabdijevanje strujom Nevesinja i Gacka

Poslije više decenija od prve najave, završen je i pušten u probni rad dalekovod Gacko - Nevsinje. Time su, konačno, stvoreni uslovi da područja te dvije opštine ne ostaju bez struje po nekoliko dana.

Nestanci struje, pogotovo zimi, godinama su zagorčavali život Nevesinjcima i Gačanima. Posljednje, petodnevno beznaponsko stanje u Nevesinju, koje struju dobija iz Mostara, desilo se u februaru, usljed pada dalekovodnih stubova. Područje Gacka strujom se napaja iz pravca Bileće.

- Sada se uspostavlja prsten između Gacka i Nevesinja, tako da će i Nevesinje i Gacko imati dvostrano napajanje, a i trafostanica Bileća će imati napajanje iz Mostara - istakao je Veso Milićević rukovodilac terenske jedinice Elektroprenosa BiH iz Trebinja.

Za Nevesinjce, ovo je među najznačajnijim investicijama u proteklih nekoliko decenija.

- To će značiti za stanovništvo, ali i za privredu, koji su kuburili prilikom ranijih nestanaka, paljenjem agregata, prinudnim godišnjim odmorima. Ovome će se obradovati i privrednici i stanovništvo Nevesinja - rekao je Milenko Avdalović načelnik Opštine Nevesinje.

Izgradnjom dalekovoda, dužine 40 kilometara, pouzdanost napajanja strujom biće mnogo veća. Iz Elektroprenosa su poručili da su rijetki slučajevi da dva dalekovoda nisu u funkciji.

Za izgradnju dalekovoda od Gacka do Nevesinja, za nešto više od godinu dana, podignuto je 166 visokonaponskih stubova. Na ovu invesiticiju čeka se više decenija. Ukupno je koštala 8,5 miliona maraka.

Novac je obezbijedio Elektroprenos BiH. Zbog trenutne blokade invesiticija, izgradnja novih dalekovoda je prolongirana.

- U planu su dalekovodi Trebinje-Komolac, Trebinje-Herceg Novi, Bileća -Nikšić i izmještanje dalekovoda kroz Bileću - dodao je Milićević.

Upotrebna dozvola za novi dalekovod, koji će biti u funkciji od zime, trebalo bi da stigne do kraja mjeseca.