latinica  ћирилица
10/07/2019 |  19:03 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Od rođenja Nikole Tesle 163 godine

Na današnji dan rođen je jedan od najvećih – Nikola Tesla. Naučnik koji je zadužio svijet, prije 163 godine rođen je u Smiljanu kod Gospića. Bez njegovih ideja nezamislivo je moderno doba.

“Nije mi žao što drugi kradu moje ideje, već što nemaju svoje. To je neka vodilja koju generalno i ja i kolege koje rade sa mnom imamo uvijek u glavi.“

Tu vodilju izrekao je čovjek koji je zadužio čovječanstvo – Nikola Tesla. Za Ognjena Stefanovića, studenta banjalučkog Elektro-tehničkog fakulteta, Tesla je najveći uzor.

- Njegovi izumi, naizmjenična struja, prva brana, bežični prenos energije, sve to se i danas izučava i na ETF i na ostalim tehničkim fakultetima. Njegovo naslijeđe i danas vidimo svuda oko nas - rekao je Stefanović.

A najveći pronalazač modernog doba, već u djetinjstvu sanjao je velike snove. Rodom iz Smiljana, otac, pravoslavni sveštenik od sina je očekivao da nastavi njegovim stopama, uprkos velikoj želji da postane inženjer. Pronalazački dar pripisao je uticaju majke.

Njegovi prvi eksperimenti nisu bili vezani za električnu energiju, sežu u rano djetinjstvo i opasni su. Tako je jednom prilikom veliki naučnik, koristeći veliki kišobran svog djeda skočio sa krova roditeljske kuće koristeći kišobran kao padobran.

“Bio je samo jedno obično dijete iz ruralne sredine, a dosegao je nebeske visine i ušao je u vječnu legendu.“

Bar približan uspjeh, san je i Sokočanina Momčila Amovića. Programer je u oblasti IOT tehnologije, kojoj je cilj da sve važno za život obezbijedi na internetu. Iako živi i radi 76 godina nakon Tesline smrti, u profesiji koja se smatra profesiojom modernog doba, njen otac je zapravo Nikola Tesla.

- Pa da, naravno. Čitav IOT se zasniva na informacionim tehnologijama i programiranju, a dijelom na samim uređajima koji svi rade na neku vrstu energije, da li je ona električna ili je na talasima, uglavnom bez energije ni jedan uređaj ili projekat ne bi mogao da bude završen - naveo je Amović.

Iako se zbog svojih ideja Tesla uputio u svijet i pronašao u Njujorku, inovatori iz naše priče planiraju da ostanu u svojim sredinama. Brojni od više od 700 njegovih izuma mogu se vidjeti u rodnoj kući u Smiljanu, koju godišnje posjeti na hiljade turista.

- Imamo prednost Tesline naizmjenične nad Edisonovom strujom. Imamo prikaz Menhetna, kako bi osvijetlili Njujork, koristeći Edisonovu istosmjernu struju od jedne elektrane, a kako s Teslinom naizmjeničnom - istakao je Mile Čorak voditelj Memorijalnog centra "Nikola Tesla" iz Smiljana.

I tako izumi genija - daljinsko upravljanje, radio-talasi, aeromobil, radar i danas zadivljuju čovječanstvo. A od detalja iz privatnog života, izdvajaju se oni da se nije volio rukovati, da nije volio žene, ni njihov nakit, osim kristala.

Od vizija - da je mnogo prije nas znao da ćemo imati internet, a neostvareni san bio mu je bežični prenos struje. Iako je njegova nacionalnost čest predmet spora Srba i Hrvata, univerzalna je istina da Tesla pripada svijetu.