latinica  ћирилица
10/07/2019 |  22:23 ⇒ 22:26 | Autor: SRNA

Priznanje "Bela golubica" Matiji Bećkoviću i Žan Kristofu Bisonu

Akademiku Matiji Bećkoviću i zamjeniku glavnog urednika "Figaro magazina" iz Pariza Žan Kristofu Bisonu večeras je u Novom Sadu uručena "Bela golubica" - najviše priznanje "Tesla global foruma", tradicionalne manifestacije posvećene velikom srpskom naučniku i pronalazaču Nikoli Tesli.
Priznanje "Bela golubica" Matiji Bećkoviću i Žan Kristofu Bisonu - Foto: SRNA
Priznanje "Bela golubica" Matiji Bećkoviću i Žan Kristofu BisonuFoto: SRNA

Prestižno priznanje laureatima je u svečanom salonu Matice srpske uručio iguman fruškogorskog Manastira Šišatovac Andrej Nenić.

Bison je zahvalio za priznanje i rekao da mu je posebna čast što nagrada nosi ime Nikole Tesle.

- Prije dvadesetak godina osnovao sam u Francuskoj udruženje prijatelja Nikole Tesle da bih uputio zahtjev uredništvu jednog od najvećih francuskih rječnika da promijeni dio u kome piše da je Tesla bio Hrvat, zato što je rođen u Smiljanu. Sam Bog mi je dao u zadatak da više od 20 godina putem svojih napisa predstavljam Francuzima drugo, pravo lice Srba i Srbije, a ne onakvo kakvim su ga predstavljali netačno razni mediji u Evropi, a to je `da Srbi ne znaju ništa drugo nego ratovati`. Trudim se da Francuskoj predstavim i druge srpske velikane - rekao je Bison.

Bison je, u izjavi novinarima prije uručenja priznanja, izrazio očekivanje da će odnos Francuske prema pitanju Kosova i Metohije otići za korak u drugom pravcu poslije predstojećeg susreta francuskog predsjednika Emanuela Makrona i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Beogradu.

- Makron neće, po mom mišljenju, vršiti pritisak na Srbiju sve dok svi građani Kosmeta ne budu ravnopravni pred zakonom, a ne samo Albanci. To se naročito odnosi na Srbe, sad kao manjinu u toj tvorevini. Znači, dok se zaista ne uspostavi prava ravnopravnost svih građana pred zakonom, mir i zaštita Srba, Makron neće vršiti pritisak na Srbiju da prizna Kosovo i Metohiju - rekao je Bison.

Matija Bećković je posebno istakao činjenicu da je priznanje dobio u Novom Sadu, rodnom gradu Јovana Јovanovića Zmaja, koga je Tesla smatrao najvećim srpskim pjesnikom.

- Kad je Tesla na vodopadu Nijagara napravio prvu hidrocentralu, onda je na njoj neonskim cevima upisao ime Zmaj. A kad je stigao u Beograd brodom iz Pešte u luci su ga dočekali srpski kralj i Zmaj. Tesla je tad poljubio u ruku Zmaja čije je pesme prevodio. Mislim da u slavu te ljubavi i prijateljstva između Zmaja i Tesle zaslužuju da im u Novom Sadu bude podignut zajednički spomenik - smatra Bećković.

Prema njegovim riječima, Tesla je u svemu što je pisao ispoljavao visoki stil, tako da se, kako kaže, svaka njegova rečenica može uklesati u kamenu.

- Svima je poznata rečenica koju je /Tesla/ izgovorio prilikom svoje posete Beogradu: `Nemojte po siromaštvu mojih reči suditi o dubini mojih osećanja. Јa imam velike ideje u nauci i ako bi ih ostvario, to bi bila velika sreća za čovečanstvo. Ali, ono što mene u svemu tome najviše raduje je što bi to bilo delo jednog Srbina`" - rekao je Bećković.

Govoreći o Teslinom odnosu punom poštovanja prema Srpskoj akademiji nauka i umetnosti /SANU/, on je podsjetio da je Tesla, kada je izabran za člana SANU, naveo u svojoj depeši: "Јa sam još u detinjstvu čuo za tu najvažniju srpsku naučnu i umetničku ustanovu i nisam ni sanjao da ću nekada biti njen član. Pa, ako dosad nisam to zaslužio, trudiću se odsad da to zaslužim".

- I ja bih, poput Tesle, mogao danas to isto da kažem, posle dobijanja `Bele golubice` - naveo je Bećković.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović istakao je da ovo predstavništvo od početka podržava "Tesla global forum" - projekat koji je okupio sve ono što i treba da se okupi kako bi bilo afirmisano i promovisano stvaralaštvo Nikole Tesle, ali i kako bi srpski narod u najboljem svjetlu bio predstavljen širom svijeta.

- Ujedno, `Tesla global forum` podstiče mlade na stvaralaštvo da bi naredne generacije bile na nivou Tesle, ali i drugih srpskih velikana - rekao je Cicović.

U Matici srpskoj uručeno je i priznanje "Tesla silver koin" studentima novosadskog Fakulteta tehničkih nauka koji su nedavno u Lionu, u Francuskoj, bili nabolji na prvenstvu Evrope u robotici.

Priznanje je, u ime nagrađenih, primio student ovog fakulteta Želimir Trišić.

"Tesla global forum" počeo je 2. jula omladinskim kampom u fruškogorskom izletištu Andrevlju, a završava se 14. jula "Tesla relijem" električnih automobila.

Forum je tradicionalna manifestacija posvećena popularizaciji i promociji nauke, kulture i obrazovanja.

Na Forumu se okupilo više od 120 studenata iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i sa univerziteta u svijetu.

"Tesla global forum" ove godine je okupio i vrsne poznavaoce djela Nikole Tesle - naučnike, profesore, ali i pravnike, umjetnike i novinare iz Srbije, Rusije i Australije.

Osim u Andrevlju i Novom Sadu, dio programa ovogodišnjeg Foruma upriličen je i u fruškogorskom Manastiru Šišatovac, u kojem se kao mlad liječio Nikola Tesla.

Predstavništo Republike Srpske u Srbiji podržava ovu značajnu manifestaciju od njenih početaka 2013. godine.