latinica  ћирилица
11/07/2019 |  10:54 ⇒ 12:21 | Autor: SRNA

Linta: Srebrenica nije samo 1995, podsjećati na brutalne zločine nad Srbima

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta izjavio je, povodom današnje komemoracije Bošnjacima u Potočarima, da je veoma značajno u međunarodnoj i domaćoj javnosti stalno ponavljati nespornu činjenicu da se Srebrenica ne može svesti samo na 1995. godinu, te podsjećati na brutalne zločine nad Srbima koji su tome prethodili.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

- Muslimanske snage na čelu sa Naserom Orićem su od 1992. do 1995. godine izvršile brutalne zločine nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima, zapalile i opljačkale veliki broj srpskih sela i zaselaka u srednjem Podrinju. Za ubijanje Srba u Srebrenici u srednjem Podrinju niko nije osuđen pred Haškim tribunalom - istakao je Linta.

Prema njegovim riječima, jasno je da su Međunarodni sud pravde u Hagu i Haški tribunal imali zadatak da sude samo srpskom narodu i to su političke presude koje nemaju veze sa istinom i događajima na terenu, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona, čiji je Linta predsjednik.

- Zapadni centri moći, ako zaista žele trajni mir, stabilnost i pomirenje u BiH moraju da promijene politiku i pomognu da se utvrdi stvarna istina o stradanju Srba, Bošnjaka i drugih naroda u Srebrenici i srednjem Podrinju, da se jednako poštuju sve nevino stradale žrtve iz proteklog rata i da svi koji su činili zločine treba da odgovaraju - rekao je Linta.

On je ponovio da je besmislena i apsurdna tvrdnja da je Vojska Republike Srpske 1995. godine počinila genocid u Srebrenici.

Linta je naglasio da je riječ o sramnoj propagandi zapadnih centara moći čiji je cilj da se u svjetskoj javnosti dodatno opravda bezočna laž da su Srbi u odbrambeno-otadžbinskom ratu u BiH tobože bili agresori i zločinci, a Bošnjaci nevine žrtve koje su vodile oslobodilački rat.

- Izjave najvažnijih svjedoka o događajima u Srebrenici 1995. godine u medijima i na suđenjima u Hagu jasno pokazuju da je cilj bio, ne da se utvrdi istina i šta se stvarno dogodilo na terenu, već da se ispričaju što ekstremnije priče o stradanju Bošnjaka od Vojske Republike Srpske - ocijenio je Linta.

On je zaključio da je apsurdno izjednačavati osvetničko ubijanje jednog malog dijela ratnih zarobljenika, što jeste zločin, sa genocidom koji predstavlja uništavanje cijelog naroda.

U Memorijalnom centru u Potočarima, kod Srebrenice, danas se obilježavaju 24 godine od bošnjačkog stradanja u ovoj opštini.