X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
11/07/2019 |  10:56 | Izvor: sputniknews.com

Prizori "biblijskih razaranja" na Halkidikiju (FOTO/VIDEO)

Na grčkom poluostrvu Halkidiki proglašena je vanredno stanje poslije snažnog nevremena koje je trajalo samo 20 minuta, a u kojem je poginulo šest turista, a oko 100 povrijeđeno.
Halkidiki (Foto:Giannis Moisiadis) -
Halkidiki (Foto:Giannis Moisiadis)

Prema prvim informacijama policije, poginulo je dvoje starijih turista iz Češke, žena i osmogodišnji dječak iz Rumunije, muškarac i dječak iz Rusije.

Karalambos Steriadis, direktor civilne zaštite u sjevernoj Grčkoj, opisao je da je riječ o "fenomenu bez presedana", prenosi Bi-Bi-Si.

Na terenu je više od 100 spasilaca, a kako prenose grčki portali, jedan ribar je nestao u mjestu Nea Kalikratija.

List Ta Nea navodi da su poslije razornog nevremena vidljivi prizori "biblijskih razaranja".

Bez struje su Kasandra i Sitonija, a saobraćaj je otežan zbog drveća koje je palo nacestu. U prekidu su telefonske i internet veze, prenose grčki portali.

Tokom noći vatrogasci su primili više od 600 poziva za pomoć koji su se odnosili na spasavanje, ispumpavanje vode i uklanjanje oborenih stabala.

- Prvi put u 25-godišnjoj karijeri doživio sam ovako nešto - rekao je Atansios Kalcas, direktor zdravstvenog centra Nea Mudanja gdje su smješteni povrijeđeni.

- Bilo je naglo, tako iznenada - dodao je on. Vjetar je duvao 110 kilometara na čas.

Јedan očevidac rekao je za televiziju ERT da je oluja trajalala samo 20 minuta. Snimci pokazuju posljedice razorne oluje.

Plaža u mjestu Nea Plaja izgleda kao da je bombardovana, a okolni lokali su pretrpjeli značajnu štetu, navodi Grik riporter.

Grčki mediji prenose da je po trenutnim podacima, 108 povrijeđenih uglavnom sa frakturama, od kojih četvoro ozbiljno ali da su svi van životne opasnosti.

Grčki ministri i lokalni zvaničnici, održali su vanredan sastanak u Nea Mudanji.