latinica  ћирилица
11/07/2019 |  11:11 | Autor: RTS

Posjeta Makrona Beogradu - Srbija i Balkan u fokusu

Francuski predsjednik Emanuel Makron 15. jula dolazi u dvodnevnu posjetu Srbiji. Poslije 18 godina, to će biti prva posjeta jednog francuskog predsjednika Beogradu. Sa domaćinom, predsjednikom Aleksandrom Vučićem razgovaraće o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama, produbljivanju privredne saradnje. Bivši diplomata Zoran Milivojević rekao je da je poslije izlaska Velike Britanije iz Unije i odlaska sa političke scene njemačke kancelarke Angele Merkel sigurno da će Makron igrati ključnu ulogu u narednom periodu.
Emanuel Makron - Foto: AFP
Emanuel MakronFoto: AFP

Milivojević je rekao da Makron želi da vrati Francusku na globalnu scenu i da u strategiji njegove spoljne politike figuriraju Balkan i Srbija kao važna uporišta.

- Poslije izlaska Velike Britanije, Francuska će biti najvažnija država u EU jer je stalna članica Savjeta bezbjednosti i nuklearna sila. Za nas je to veoma važno jer smo mi jedna od tema za SB, ali i za globalne odnose imajući u vidu pitanje KiM i njegov status - naveo je Milivojević.

Prema njegovim riječima, Makron novom strategijom na spoljno-političkom planu nastoji da amortizuje stvari na unutrašnjoj političkoj sceni Francuske.

Milivojević podsjeća da je Makron izgubio izbore za EP od Nacionalnog fronta.

Dodaje da francuski predsjednik prije svega želi da riješi probleme sa kojima se EU suočava.

- Politiku proširenja stavlja po strani. U tome je on dosljedan, još od prošlogodišnjeg samita u Sofiji. Nova kadrovska rješenja za koja se lično založio da dođu na čelo EU, su lica koja odgovaraju toj politici - istakao je Milivojević.

Podrška Srbiji na putu ka EU i obnova dijaloga

Kada je Srbija u pitanju, Milivojević smatra da će Makron taj stav ponoviti i u Beogradu.

- Ne treba računati da politika proširenja bude u prvom planu. Ali, podržaće politiku reformi i politiku puta Srbije ka EU, u svemu onome što Srbija čini na tom putu. Činjenica da on isključivo dolazi u Srbiju pokazuje i poseban interes Francuske da se odnosi sa Srbijom vrate na prethodno stanje koje su obilježavali istorija i tradicija - rekao je Milivojević.

Makron će, kaže Milivojević, ostati zainteresovan da se dijalog Beograda i Prištine obnovi.

- Mi u posljednje vrijeme registrujemo mekši stav Francuske po pitanju KiM u odnosu na Njemačku i Veliku Britaniju. Francuska se zalaže za ono što je u našem interesu - da se dijalogom dođe do rješenja i da to podrazumijeva saglasnost dvije strane. On je protiv taksi i izričito je za nastavak dijaloga. Makron će sigurno biti u krugu onih koji će se zalagati i za nastavak dijaloga i promjenu politike prištinske strane vezano i za takse, ali i uopšte prema dijalogu - istakao je Milivojević.

Prema Milivojevićevim riječima, poseta francuskog predsjednika Srbiji pokazuje jasan stav da je Makron protiv taksi Prištine na robu iz centralne Srbije i BiH.