latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:45 ⇒ 19:54 | Autor: RTRS

Srbi da zaštite svoju imovinu u FBiH

Predstavnici srpskih udruženja iz Federacije BiH pozvali su Srbe, da zaštite svoju imovinu u Federaciji. Treba da se jave u kancelarije za pravnu pomoć Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Podsjećaju da je u toku uspostavljanje novog katastra nepokretnosti u Federaciji i da su već zabilježeni slučajevi otimanja srpske zemlje.

Većina Srba, koji su prije rata živjeli u Federaciji, nemaju dovoljno informacija o procesu harmonizacije zemljišnjih knjiga, zbog čega su mnogi već ostali bez svoje imovine. Pozivi za knjiženje objavljuju se isključivo u Službenom glasniku i jednom dnevnom listu, a svima koji se ne jave u roku od 60 dana, imovina se oduzima i knjiži na Federaciju BiH, bez vlasnika.

Iz Odbora za zaštitu Srba u Federaciji pozivaju sve, koji su u mogućnosti, da lično odu u mjesta u kojima su živjeli i upišu svoju imovinu.

- Smatramo da je ovo vrijeme kada Srbi koji dolaze na odmore moraju da iskoriste sve moguće mehanizme da zaštite svoju imovinu u FBIH. Moraju prijaviti nepokretnosti i adekvatno obilježiti svoju imovinu - rekao je Đorđe Radanović, predsjednik Odbora.

On je rekao da na planu zaštite imovine imaju pomoć Vlade i institucija Srpske, te upozorio da su zabilježeni brojni primjeri otimanja srpske zemlje u FBiH.

Radanović je poručio da se ne smije dozvoliti otimanje srpske zemlje, koja je to bila hiljadama godina.

Svi oni koji ne mogu da odu u prijeratna mjesta stanovanja, pomoć mogu potražiti u jednoj od šest kancelarija za pomoć Srbima iz Federacije, koje je otvorila Vlada Srpske. Kada je riječ o povratku Srba u Federaciju, statistika je porazna. Procenat povratnika ne prelazi pet odsto, broj Srba sa oko 475.000, pao na svega 56 000. Čak 163 srpska naselja potpuno su ugašena, a tamo gdje ima povratnika, riječ je uglavnom o starim i nemoćnim licima, kojima je potrebna pomoć.

Predsjednik Udruženja izbjeglih i raseljenih Banjaluka Vojislav Milišić pozvao je Srbe porijeklom iz FBiH da tokom ljetnog perioda u povratničkim mjestima organizuju akcije čišćenja sela, pristupnih puteva, grobalja, crkvišta, seoskih domova, te obiđu prijeratna prebivališta.

- Vratili su se, uglavnom, stari i bolesni koji teško mogu da brinu o svojim imanjima, grobljima i ostalim pitanjima koja se tiču života - rekao je Milišić.

I oni rijetki povratnici suočavaju se s brojnim blokadama – od toga da u srpskim selima nije uvedena struja, nisu napravljeni putevi ili nema adekvatne zdravstvene zaštite, do problema kada je riječ o zapošljavanju i predstavljanju Srba u organima i institucijama Federacije BiH i kantona, poručuju iz ovih udruženja.

Upozoravaju da bi, ako se ovakva situacija nastavi, broj Srba u Federaciji, na sljedećem popisu, mogao da bude tek na nivou statističke greške.