latinica  ћирилица
11/07/2019 |  12:58 | Autor: SRNA

Miličević: Za neusvajanje plana kapitalnih investicija odgovorna skupštinska većina

Skupština opštine Teslić neusvajanjem plana kapitalnih investicija opštine za period 2019-2021. godine i kreditnog zaduženja od oko 6.500.000 KM za realizaciju, ugrozila je razvoj ove lokalne zajednice i bezbjednost građana, ocijenio je načelnik opštine Milan Miličević.
Teslić - Skupština opštine - sjednica - Foto: SRNA
Teslić - Skupština opštine - sjednicaFoto: SRNA

On je naveo da skupštinska većina na čelu sa teslićkim SNSD-om treba da snosi odgovornost za eventualne posljedice.

Miličević je na današnjoj konferenciji za novinare, koju je organizovao povodom jučerašnje sjednice Skupštine opštine, istakao da je riječ o ključnim kapitalnim investicijama, među kojim izgradnji sekundarne vodovodne mreže za cijeli čečavski, kraj koji obuhvata više stotina domaćinstava, što je posao procijenjen na 3.000.000 KM.

On je naveo da je planom bilo predviđeno i konačeno regulisanje korita rijeka Velike i Male Usore, s ciljem zaštite od poplava, kao i kompletna rekonstrukcija i izgradnja gradskog mosta koji je već prijetnja za bezbjednost saobraćaja.

Miličević se osvrnuo i na jučerašnju odluku, prema kojem Skupština opštine imenuje petočlanu komisiju, čiji je zadatak da utvrdi prijedlog visine podsticaja po svakom pojedinačnom zahtjevu lokalnom parlamentu, te istakao da opštinske službe izvršavaju budžet.

- Ne može doći neko sa strane i reći mi ćemo raspoređivati ovo ili ono. Postoji zakon koji je to definisao - rekao je Miličević.

Miličević je poručio da je budžet opštine stabilan i da ga kreditno zaduženje ne bi ugroozilo.

- Teslić spada u red najmanje zaduženih opština u Republici Srpskoj i procenat zaduženosti sa planiranim kreditom ne bi prošao devet odsto budžeta, a vi znate da je dozvoljeno 18 procenata - rekao je Miličević.

Prije početka konferencije za novinare u salu je došao i potpredsjednik Skupštine opštine Predrag Markočević, ali ju je napustio zbog namjere Miličevića da se ona održi na drugom mjestu bez prisustva Markočevića.

- Konferenciju za novinare je zakazo načelnik opštine i Opštinska uprava preko nadležnog odsjeka i mogu da budu prisutni oni koji će davati izjave i mediji. Potpredsjednik Skupštine /Predrag Markočević/ došao je da prisutvuje, što ne može da bude. Ukoliko želi da se obrati javnosti slobodno može zakazati konferenciju za novinare - rekao je Miličević.

Miličević tvrdi da je Marković "nezakonito izabran za potpredsjednika Skupštine opštine" i to je, kako je istakao, nadležni sud dokazao.

Zamjenik načelnika Milovan Stanković rekao je da će jučerašnje odluke skupštinske većine proizvesti niz negativnih pojava u sprovođenju kapitalnih investicija i razvoja ove lokalne zajednice.

On naže da će neusvajanje plana kapitalnih investicija izazvati niz negativnih reakcija kod potencijalnih inostranih investitora s obzirom da je ova lokalna uprava dobila "BFC" certifikat koji garantuje povoljno poslovno okruženje.

- Moj je utisak da je skupštinska većina diktirala jednu situaciju gdje želi sankcionisati građane zato što nisu uspjeli smijeniti načelnika na referendumu, a, s druge strane, da obezglave i obesprave načelnika, čak ugroze dio njegovih zakonskih prava i nadležnosti kako bi pokazali javnosti da on ne ostvaruje funkciju načelnika - rekao je Stanković.

On kaže da je neshvatljivo što su odbornici juče odbacili prijedlog odluke načelnika da se dio parcela proda za poslovne prostore, podsjetivši da je Vlada Srpske tužila opštinu Teslić što nije privela namjeni građevinsko zemljište u krugu poslovne zone "Borja".

Načelnik opštinskog Odjeljenja za prostorno planiranje Nikola Stokić kaže da skupštinska većina nije htjela da uvrsti u dnevi red set odluka iz oblasti prostornog planiranja i tako ugrozila obim gradnje u Tesliću i priliv u lokalni budžet, te ugrozila izbjegličku populaciju koja čeka regulacioni plan koji bi riješio status njihovih objekata.

Skupština opštine Teslić odbila je juče prijedlog da se u dnevni red uvrsti kreditno zaduženje Teslića od oko 6.500.000 KM za kapitalne investicije.

Odbornici su načelniku opštine vratili na doradu Prijedlog odluke Plan kapitalnih investicija opštine za period 2019-2021. godine.