latinica  ћирилица
11/07/2019 |  13:03 ⇒ 13:19 | Autor: Nezavisne

Perković prebačen u Hrvatsku, ide u Remetinac

Nekadašnji načelnik u Službi državne bezbednosti SFRЈ i kasnije hrvatski obaveštajac Јosip Perković, pravosnažno osuđen zbog teškog ubistva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, danas je poslije nepunih pet i po godina iz zatvora Njemačkoj prebačen u Hrvatsku.
Јosip Perković - Foto: nezavisne novine
Јosip PerkovićFoto: nezavisne novine

Po slijetanju u Zagreb, Perković ide u zatvor u Remetincu odakle će ga naknadno rasporediti u neku od zatvorskih jedinica, prenosi hrvatski N1.

Advokat Ante Nobilo rekao je da će za svog klijenta prvo da dogovori zdravstvene preglede, jer u Njemačkoj nije imao adekvatnu zdravstvenu zaštitu.

- Njihov stav je bio da ne treba trošiti na njega jer će ga ionako izručiti Hrvatskoj - rekao je Nobilo za Dnevnik.hr.

Perković je, zajedno s nekada nadređenim Zdravkom Mustačem, zbog optužbi za učestvovanje u Đurekovićevom ubistvu početkom 2014. izručen Njemačkoj, ali uz uslov da kaznu nakon presude služe u Hrvatskoj.

Vrhovni sud je 14. maja odbio Perkovićevu žalbu i potvrdio odluku zagrebačkog županijskog suda koji je njemačku kaznu doživotnog zatvora preinačio u kaznu od 30 godina, koju Perković treba da odsluži u hrvatskom zatvoru.

Mustaču, osuđunom zajedno s Perkovićem i koji je i dalje Njemačkoj, kaznu je s hrvatskim propisima usklađivao županijski sud u Velikoj Gorici i izrekao mu 40 godina zatvora.