latinica  ћирилица
11/07/2019 |  13:40 ⇒ 13:41 | Autor: SRNA

Markočević: Budžet Teslića opterećen i pred bankrotom

Klub odbornika SNSD-a u teslićkoj Skupštini odbio je prijedlog da u dnevni red jučerašnje sjednice bude uvršteno kreditno zaduženje opštine od oko 6.500.000 KM jer bi dodatno ugrozilo realizaciju budžeta koji je "opterećen i pred bankrotom", rekao je danas član ovog kluba Predrag Markočević.
Skupština opštine Teslić - Foto: RTRS
Skupština opštine TeslićFoto: RTRS

Markočević je na konferenciji za novinare rekao da je budžet opterećen i dugovanjima, "od kojih se neka i prikrivaju", što je, kako tvrdi, posljedica sedmogodišnje uprave načelnika opštine Milana Miličevića.

- Na primjer, samo zaključno sa 31. decembrom prošle godine prikazana su kratkoročna dugovanja od 6.000.000 KM. Dugoročna su 15.000.000 KM. Međutim, to nije sve, imamo nepotvrđenih informacija da ima oko 2.000.000 KM neproknjiženih računa, već su preneseni u ovu godinu - naveo je Markočević.

On je rekao da Miličević kreditnim zaduženjem želi obezbijediti likvidnost opštine, te kao uzrok opterećenja budžeta naveo i prekomjerna zapošljavanja u lokalnoj upravi.

- Kada je gospodin Miličević došao na funkciju zatekao je oko 100 radnika. Prošli mjesec na platnom spisku bila su 164 radnika. Opština ne može obezbijediti tekuću likvidnost - naglasio je Markočević.

On smatra da bi dio kreditnih sredstava bio usmjeren za tekuća poslovanja, što je nedopustivo.

Markočević je izrazio nezadovoljstvo što Opštinska uprava ne želi da prihvati da za realizaciju određenih kapitalnih investicija sredstva budu obezbijeđena od republičkih institucija, sa kojima je već razgovarano i koje su izrazile spremnost da pomognu.

Povodom Miličevićevog obrazloženja što je juče napustio sjednicu lokalne Skupštine, Markočević smatra da je Miličević u političkim problemima i da pravi otklon od SNSD-a.

- On je bio kandidat za predsjednika SDS-a i nije prošao. Sada je u situaciji da debelo zavisi od gospodina /Mirka/ Šarovića /koji je izabran za novog predsjednika stranke/. U javnosti su procurile informacije da on /Miličević/ koketira sa nekim drugim političkim opcijama - rekao je Markočević i dodao da ima informacije da će Šarović danas posjetiti Miličevića.

Markočević je naveo da je jutrošnjoj konferenciji za novinare, koju je organizovao načelnik opštine, htio da prisustvuje da bi se kao potpredsjednik Skuštine opštine upoznao o detaljima i da bi na njih mogao da reaguje, ali da ga je Miličević udaljio.

Predsjednik Kluba odbornika SNSD-a Mišo Stojanović naveo je da stav da ova politička opcija "želi da kazni građane odbijanjem kapitalnih investicija" predstavlja zamjenu teza, jer su samo odbili nepotrebno kreditno zaduženje od 6.500.000 KM.

- Kao što se vidi u prijedlogu odluke, koji je načelnik dostavio na klupe odbornicima, milion od tih sredstava predviđen je za finansiranje prenesenih obaveza. To je milion koji budžet opštine nema i to je razlog zašto su oni htjeli da kredit bude podignut - rekao je Stojanović i naglasio da postoje drugi načini za obezbjeđivanje neophodnih sredstava, ali je, kako kaže, načelnik odbio da razgovara o tome.

Stojanović je dodao da postoje saznanja da ta sredstva mogu biti obezbijeđena u saradnji sa Vladom Srpske i napomenuo da takve namjere ne smiju biti sabotirane.