X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
11/07/2019 |  14:26 | Izvor: SRNA

Intenzivniji napadi kukuruzne zlatice i plamenca

Nepovoljne vremenske prilike pogodovale su razvoju štetočina u usjevima kukuruza, pa je evidentiran intenzivniji napad kukuruzne zlatice i plamenca, kažu iz prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.
Kukuruzni plamenac - Foto: SRNA
Kukuruzni plamenacFoto: SRNA

- Ukoliko je primjećeno prisustvo ovih štetočina, poljoprivrednici nakon žetve treba da uklone žetvene ostatke i duboko uzoru parcele. Na parcelama gdje je prisutna kukuruzna zlatica kukuruz ne treba sijati tri godine - rekao je Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora Danijel Egić.

On je za Srnu naveo da hemijske mjere zaštite u našim uslovima skoro da nisu moguće, s obzirom na to da su stabljike kukuruza visoke, što zahtijeva posebne skupe prskalice za primjenu sredstava za zaštitu.

Egić kaže da je na području ove regije prisustvo kukuruzne zlatice evidentirano prije četiri godine, te da ekonomske štete od ove štetočine mogu biti i do 50 odsto.

- U Novom Gradu prije dvije godine je jači napad kukuruzne zlatice zabilježen u Ravnicama, a ove godine u Rakanima i naseljima uz rijeku Unu - rekao je Srni Egić.

Prema njegovim riječima, kukuruzna zlatica prezimljava u zemljištu, a nakon piljenja hrani se korjenom kukuruza i kad su vidljivi simptomi jer biljke poliježu.

- Kasnije se odrasla štetočina hrani kukuruznom svilom - rekao je Egić.

On je naveo da je, osim kukuruzne zlatice, evidentiran i jači napad kukuruznog plamenca, štetočine koja može pričiniti značajnu ekonomsku štetu.

- U ovoj fazi razvoja kukuruz ima dosta zelene mase i tkivo je sočno, što pogoduje razvoju plamenca, koji se prvo ubuši u još neotvorene listove, a zatim i u stabljiku, koja se kasnije lomi - naveo je Egić.